Dr Sheikh Muszaphar Kongsi Video Perjalanan Ke Angkasa, Buat Netizen Mere mang Satu Badan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Fuhh, sukar nak digambarkan perasaan apabila melihat video misi ke angkasa lepas yang dikongsikan Dr Sheikh Muszaphar Shukor menerusi laman Instagramnya. 

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Meremang satu badan melihat bagaimana kecilnya bumi yang dikelilingi berbillion galaksi. 

Ulasnya, kita hanya satu titik kecil, namun masih mendabik dada berjalan di atas muka bumi.

Video – My launch to space – Part 2

As promised … these are some of the footages that I took from space .

The view of Earth is just amazing .

A small tiny Earth surrounded by billions 

and billions of galaxies .

Every galaxy has their own solar system with planets , sun , stars …And the Universe is expanding .

We are truly insignificant 

Just a tiny dot … but yet we are proud walking on Mother Earth.”

Jelasnya, mereka masih mencari sama ada terdapat hidupan lain selain dari bumi. Besar kemungkinan Mars merupakan destinasi seterusnya pada 2025.

There are many things we still do not know of our universe . 

Are there life in space ? 

Are we the only one living on Earth in this vast universe?

We are still searching …

Man has gone to the moon . In fact 12 people did . But there’s nothing there ..

Mars is our next destination … hopefully in 2025 . That’s the plan .

We have send Rovers to Mars and have found water underneath …

There should be life form on the Red Planet.”

Malah, Angkasawan Negara ini sanggup diberikan tiket sehala sekiranya diberi peluang untuk ke Mars.

If I’m given a chance to go to Mars on a one way ticket – I’d do it in a heartbeat leaving everything behind .

In fact 6000 people have registered on a one way mission to Mars .

Space has definitely change my perspective on life as a whole .

Constantly soul searching I feel I have found what I was looking for since I came back from Space,” luahnya yang dilihat turut menunaikan solat di ruang angkasa dalam keadaan tanpa graviti dan terapung.

Menurut ayah kepada empat orang ini, terlalu banyak rahsia alam yang tersembunyi dan carilah Al-Quran sebagai panduan.

I felt a sense of complete … A sense of calmness …

The experience of Space has definitely changed me into a whole new man …

But there are many things we still don’t know …

And never will …

The mysteries of the universe .

To seek knowledge we need to open up our minds and read the AlQuran for guidance …

It’s all there …

Good Morning Everyone …

Just sharing …

Love As Always …

More videos on my YouTube Channel .

PS – I still get goosebumps each time talking about space,” tulisnya panjang lebar.

Kagum Dengan Ciptaan Tuhan, Irma Hasmie Menangis Tonton Video Angkasa Lepas Dr Sheikh Muszaphar

Pelakon, Irma Hasmie akui sebak melihat video angkasa lepas yang dikongsi oleh angkasawan negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.

Irma berkongsi perasaannya menerusi entri terbaru di akaun Instagram miliknya hari ini.

“Allahu Akhbar… Subhanallah! Subhanallah! Subhanallah! Saya pun nangis tengok video ni… Please go to @drsheikhmuszaphar IG, baca respon jawapan dari Dr.

“Banyak boleh belajar. Thank you so much Dr. for sharing, mengingatkan kita tetang kebesaran Allah S.W.T” tulisnya.

Pada masa yang sama, Instagram Dr. Sheikh Muszaphar juga dihujani dengan ribuan komen daripada pengikutnya.

Rata-ratanya menyatakan rasa kagum dengan keindahan bumi selain mengakui berasa kerdil selepas melihat kebesaran Ilahi.

“SubhanAllah kecik benarlah diri ni bila lihat system galaksi in real. AllahuaAkbar. Thanks doc for sharing,” komen @nfnora_farhana

“SubhanaAllah… Terima kasih Dr. berkongsi pengalaman di sana, sangat kagum dengan kebesaran Allah S.W.T. Menjadikan saya ingin menjadi lebih baik sempurna di sisinya…” tulis @azura_shah

“SubhanAllah… “Terima kasih @drsheikhmuszaphar kongsi video ni. Tak boleh nak kata apa selain menyebut nama Allah… Saya orang biasa-biasa… Bila dapat tengok macam ni sungguh mengharukan,” coret @miezamjalaluddin

Foto: Instagram @irmahasmie / @drsheikhmuszaphar via MH

Add Comment