12 Petua Menghilangkan Sa kit Gigi

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sa kit gigi memang pe rit. Sa kit gigi macam sa kit paling trauma dirasai apabila menimpa kita. Semua kerja tak boleh jalan gra-gara sa kit gigi. Apakah anda pun berfikiran serupa saya?

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Mari kita ketahui cara dan petua menghilangkan sa kit gigi yang saya kumpulkan daripada internet:

1) Tempelkan bawang merah yang telah dilumatkan, bersama dengan garam ke dalam gigi berlubang. Untuk lebih mudah, gunakan kapas yang telah disapu dengan bawang tadi lalu letakkan pada gigi yang berlubang tadi.

2) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sa kit hilang. 

3) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sa kit gigi hilang. 

4) Gunakan garam sebagai ubat berkumur. Garam mengandungi zat yodium yang dipercayai dapat menghapuskan bakteria yang menempel pada gigi yang berlubang. Larutkan garam ke dalam air suam dan kumur tiga kali. Lakukan dengan kerap untuk cepat sembuh sa kitnya. 

5) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam. 

6) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubanggigi dan tutup dengan kapas. 

7) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sa kit dengan putik kapas. 

8) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi. 

9) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sa kit. 

10) Gosokkan Gigi Berlubang Dengan Asam Jawa – Sangrai biji asam jawa secukupnya, kemudian ditumbuk hingga halus. Gosokkan ke gigi yang berlubang dengan kain atau berus gigi. 

11) Vitamin C dalam buah-buahan mampu mengurangkan kesa kitan akibat sa kit gigi. Beberapa buah yang disarankan untuk dimakan: oren, kiwi, papaya, strawberi, dan epal. 

12) Pakai Bunga Matahari dan Halia – Bunga matahari (60 gram), Halia (5 gram), dan air (600 cc). Cara rawatan: Bahan tersebut direbus dengan 600 cc air hingga tersisi 300cc air.

Kemudian airnya ditapis dan diminum sewaktu masih hangat. Lakukan setiap hari sampai gigi tidak terasa sa kit. Semoga dengan paparan dan perkongsian 12 petua merawat gigi yang sakit di atas dapat mengurangkan masalah anda yang mempunyai masalah sedemikian. Ada sesetengah penya kit boleh dirawat secara tradisional dan ada sesetengahnya pula perlu mendapatkan rawatan orang yang pakar.

 Jadi, manfaatkanlah informasi yang berguna ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *