Berjalanlah Di Atas Rumput Tanpa Memakai Kasut Kerana Banyak Kebaikannya- Tuan Guru Harun Din

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Allayarham Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din pernah pesan ‘kalau boleh cuba berjalan kaki ayam atas rumput tiap2 hari…’

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Coach Zack menperjelaskan bahawa tentang konsep bumi sering dip4nah pet1r beribu kali setiapa hari dan setiap kali dip4nah pet1r, ia akan meninggalkan trilion cas neg4tif. Jadi bumi kaya dengan cas neg4tif yang tunggu disedekahkan kepada badan kita.

Badan kita banyak terima cas positif yang terhasil bila tonton tv, main HP, komputer dan talian eletrik. Terlalu banyak cas positif dalam badan adalah tidak baik untuk kesihatan.

Sila tonton video di bawah untuk info lanjut

Anda mesti tak tahu yang berkaki ayam di rumput banyak manfaatnya. Berjalan tanpa kasut di atas rumput boleh menyihatkan kaki. Ini diantara manfaat berjalan di atas rumput tanpa kasut atau berkaki ayam.

1. Menjaga kesihatan kaki

Bagus untuk meregangkan dan menguatkan otot-otot, tendon dan ligamen di bahagian pergelanga kaki dan betis. Menjaga postur tubuh agar tetap tegak dah mengurangkan risiko kapalan dan kekakuan pada tapak kaki.

2. Membantu mengurangkan STRESS

Kombinasi udara segar, sinar matahari yang panas, lingkungan hijau dan suasana pagi banyaj manfaat kesihatan. Oksigen segar baik untuk organ tubuh anda, Matahari memberikan Vitamin D dan suasana tenang membantu seluruh tubuh dan pemikiran kita berasa tenang. Semua ini akan membantu kita mengurangkan str3ss. 1 Hari 30 minit berjalan di rumput tanpa kasut akan membantu anda dengan kegiatan seharian.

3. Mempertajamkan Penglihatan

Berjalan di atas rumput tanpa kasut memberikan tekanan maksimum pada jari pertama, kedua dan ketiga yang merupakan titik tekanan refleksologi utama untuk mata. Dengan merangsang titik-titik ini akan membantu meningkatkan penglihatan. Selain itu warna hijau pada rumput dapat membantu menenangkan mata.

4. Meningkatkan Elektron dalam tubuh

Berjalan tanpa kasut juga memudahkan Elektron yang berada di permukaan bumi di transfer ke dalam tubuh kita dan meningkatkan perubahan fisiologis yang menarik. Elektron ini memiliki efek ant1oksidan yang membantu melawan str3ss oks1datif yang berhubungan dengan peradangan dan peny4kit.

5. Memenuhi pengambilan Vitamin

Berjalan tanpa kasut di bawah sinar matahari juga bagus kerana matahari boleh memberi tubuh kita vitamin D . Vitamin D membantu menjaga tulang agar tetap sihat dan mencegah oste0arthr1stis dan peny4kit sendi lain. Vitamin D juga membantu menurunkan h1pertensi, penya kit j4ntung, d14betes tahap 1, mult1ple scleros1s, penyak1t Alzhe1mer dan beberapa k4n ser tertentu. Vitamin D juga sangat penting bagi wanita ha mil.

Sumber: 

Add Comment