Cara Mengenali Ular Samada Berb1sa Atau Tidak

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kebanyakan daripada kita sangat ta kutkan ular. Bagi kita ular merupakan reptilia yang sangat b4haya. Jika dipatuk ular, alamatnya kita akan mengalami kece deraan serius atau boleh menyebabkan kem4tian. Namun sebenarnya ular wujud dalam dua kategori iaitu berb1sa atau tidak berb1sa.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Adalah penting untuk kita mengenali samada ular itu berb1sa atau tidak. Semua orang tahu b4hawa ular tedung adalah berb1sa. Tujuan kita perlu tahu adalah supaya kita mengetahui tindakan yang perlu dilakukan sekiranya dipatuk ular.

CARA MENGENALI ULAR BERB1SA ATAU TIDAK

1. Mata

ular berb1sa

ular yang berb1sa mempunyai anak mata berbentuk menegak manakala ular yang tidak berb1sa mempunyai anak mata berbentuk bulat. Walau bagaimanapun, terdapat ular yang bermata bulat tetapi berb1sa seperti ular mamba hitam (Afrika), kobra (Afrika, Timur Tengah, Asia) dan ular taipan (Australia).

Ada juga ular yang tidak berb1sa boleh menukar bentuk anak mata mereka apabila berada dalam keadaan terancam supaya musuh nampak ular itu seolah-olah berb1sa. Contohnya adalah ular mock.

ular mock


2. Hidung

Kebiasaannya ular berbisa mempunyai lubang sensitif panas antara mata dan lubang hidungnya. Ianya adalah untuk mencari mangsa yang berdarah panas.

3. Kepala

Ular yang berb1sa kebanyakkannya mempunyai kepala yang berbentuk segi tiga yang lebih lebar daripada leher. Manakala kepala ular yang tidak berb1sa pula, biasanya berbentuk bujur dan tidak berapa lebar.

4. Sisik Pada Ekor

Ular yang berb1sa mempunyai satu baris sisik pada hujung ekor. Bagi ular yang tidak berb1sa pula garis sisiknya berselang seli atau kelihatan terpisah dengan 2 baris skala dihujung ekor.

6. Corak

Ular berb1sa dan ular rumput kelihatan seperti sama. Namun keduanya boleh dibezakan dengan tanda-tanda seperti berikut:

  • Ular rumput mempunyai kolar kuning di leher.
  • Ular berb1sa mempunyai corak berliku (zigzag) yang gelap pada kulitnya.
  • Jika corak ular itu berbentuk seperti berlian pada kulitnya atau mempunyai 3 warna, lazimnya ia berb1sa.

Bah4ya ular


Photo: Brightside.me

7. Cara Berenang

Ular air yang berb1sa berenang dengan seluruh tubuhnya kelihatan di permukaan air. Bagi ular air yang tidak berb1sa pula sebah4gian badannya berada di bawah air ketika berenang.

SENTIASA BERHATI-HATI

Semasa berada di kawasan sekitar rumah anda, anda hendaklah mengambil langkah berjaga-jaga dan harus ingat bahawa ular boleh berada di mana-mana sahaja.

Antara langkah-langkah penting untuk mengelakkan daripada rumah anda atau kawasan sekitar dikunjungi ular adalah:

Pastikan rumput di sekitar rummah anda dipotong pendek. Buang ranting kayu di kawasan sekitar untuk mengelakkan ular bersembunyi di situ.

Cuba jauhi tikus dari rumah anda dan kawasan sekitar. Kehadiran tikus akan menarik perhatian ular.

Sembur larutan ammonia atau tabur belerang kuning di sekitar halaman rumah anda. Ular tidak suka dengan bau bahan tersebut.

Jika berjalan di dalam hutan, pakai kasut yang tertutup.
ular menga wan, potong umput, pakai kasut bertutup

Awas dan berhati-hati

Jika anda mendaki gunung anda harus berhati-hati kerana ular suka bersembunyi di celah batu dan risi ko dipatuk ular sangat tinggi. Cuba elakkan melalui permukaan sedemikian dan sentiasa menjaga pergerakan tangan anda.

Ular sangat jarang menye rang terlebih dahulu. Mereka hanya melakukannya jika berasa teran cam. Harus diingatkan bahawa ular cenderung untuk menjadi lebih agresif semasa tempoh menga wan antara bulan Jun dan Julai. Hati-hati kerana ular dalam keadaan teran cam akan menyun tik lebih banyak r4cun.

Jika melalui kawasan yang basah dan lembab, cuba elakkan daripada kawasan yang mempunyai rumput yang lebat dan tinggi. Seeloknya anda membuat bunyi bising terlebih dahulu atau mencantas rumput dengan menggunakan ranting atau kayu.

Jika anda berkhemah dan bermalam, tutup sebarang sumber cahaya kerana cahaya menarik kedatangan ular. Jangan lupa untuk mengibas pakaian anda pada waktu pagi kerana bau manusia juga menarik perhatian ular.

Jangan ikut pergerakan ular disebabkan anda ingin tahu. Perbuatan sedemikian menyebabkan ular itu rasa teran cam dan mungkin menye rang anda.

berkhemah

Jangan buka lampu semasa berkhemah

TINDAKAN JIKA DIPA TUK ULAR

Sekiranya anda dipa tuk ular, sila patuhi peraturan ini. Ianya untuk kebaikan anda sendiri.

Berikut adalah gejala yang mungkin berlaku selepas dipa tuk ular berb1sa:

Sila Periksa corak gigitan. Bentuk 2 baris tusukan yang mempunyai jarak yang berdekatan menunjukkan bahawa ular tersebut mempunyai taring dan berb1sa.

Ianya meny4kitkan anda dimana kulit di sekitar gigitan menjadi bengkak dan pucat.
Anda akan mengalami kesukaran bernafas, loya, tekanan dar4h tinggi, lemah otot dan mungkin dem4m.

Kesan gigitan ular

B1sa ular memberikan kesan berbeza kepada manusia. Namun, jika anda dipatuk ular biasa, biasanya tidak akan membawa m4ut jika anda adalah orang dewasa. Walau bagaimanapun anda tetap perlu mendapatkan rawatan perubatan dengan serta-merta.

Kesan akibat daripada patukan ular biasanya dikaitkan dengan reaksi alergi terhadap r4cun. Oleh itu ubat antihistamin sangat penting untuk berada dalam peti kece masan anda.

Sebelum ambulans tiba atau anda tiba di hospital, lakukan prosedur berikut:

Periksa kulit anda. Jika anda dapati ada r4cun di bahagian luar luka, buang r4cun itu dengan teliti supaya tidak masuk ke dalam kulit yang terluka.

Banyakkan minum air putih, teh atau sup untuk mengeluarkan t0ksin dari badan.

Bertenang dan jangan bergerak supaya r4cun tidak merebak ke dalam badan kerana semakin laju degupan jantung anda, semakin cepat r4cun akan merebak di dalam tubuh anda.

Pastikan bahagian yang dipatuk ular tidak bergerak.

Ambil antihist4min. Anda juga boleh mengambil sedatif dan ub4t j4ntung.
antihistamine

P1l Antihistamin

JIKA DIPATUK ULAR JANGAN…

Jangan lakukan perkara-perkara yang berikut jika anda dipatuk ular:

Potong bahagian luka untuk mengeluarkan r4cun.

Menyapu tourniquet.

Menyapu krim pada bahagian yang dipatuk ular.

Minum alkohol atau kopi.

Minum banyak air

Banyak perbezaan pendapat berkaitan dengan tindakan menyedut keluar r4cun atau tidak. Menyedut r4cun hanya boleh dilakukan dalam masa 15 minit pertama selepas anda dipatuk ular tetapi oleh orang yang mahir sahaja kerana orang yang tidak mahir tidak mampu lakukan dengan betul.

Walau bagaimanapun, sesetengah pakar percaya bahawa tindakan sedemikian boleh membuang sehingga 50% r4cun dalam tubuh mangsa. Sedutan r4cun tidak berbah4ya bagi seseorang yang memberi bantuan walaupun mereka mempunyai luka kecil di dalam mulut.

AMARAN: Jangan lakukan jika anda tidak mahir atau terlatih.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda. Sekurang-kurangnya anda tahu mana yang berbisa dan tidak.

Sumber: Brightside via sukaviral

Add Comment