6 SYARAT SOLAT TANPA TELEKUNG YANG RAMAI TAK TAHU

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Wanita WAJIB BACA… 6 Syarat Solat TANPA Telekung Yang Ramai TAK TAHU. Terdapat segelintir wanita mengabaikan solat ketika leka membeli belah di Shopping Kompleks. Alasannya tak bawa telekung atau telekung yang disediakan di surau kat shopping kompleks kotor dan tak menyenangkan. Yang agak beragama pula memberikan jawapan yang terlalu menyimpang dari landasan agama, iaitu nak qada solat kat rumah nanti. Entah kitab mana yang dirujuk dan entah ulama mana yang dijadikan sandaran.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sebenarnya, Qada solat adalah untuk orang yang mening galkan solat tanpa sengaja seperti tertidur dan terlupa. Bagi yang mening galkan solat secara sengaja,termasuk dengan alasan tidak bawa telekung hukumnya berdosa besar. Pelakunya mesti bertaubat dengan sebenar-benar taubat dan menqada solat yang diting galkan itu sesegera mungkin.

Jadi dalam situasi sebegini, jika wanita tersebut telah memakai pakaian yang memenuhi kriteria menutup aurat sebagaimana yang telah dijelaskan, maka wanita tersebut boleh langsung bersolat dengan pakaian tersebut.

Sumber: FB Rohana Saad via Debatmalaysia

Add Comment