Tidak Boleh Abaikan Luka Jika Anda Digigit Kucing

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Orang ramai dinasihati supaya tidak memandang ringan sekiranya mereka digigit atau dicakar kucing kerana ia mempunyai ri siko jang kitan penya kit anjing gi la atau rabies.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Perak, Dr Fuziah Muhayat berkata ri siko jang kitan penya kit itu bukan hanya melibatkan anjing.

“Bukan hanya kalau digigit anjing, orang ramai juga harus segera ke pusat kesihatan terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan jika digi git atau dica kar kucing kerana berkemungkinan ri siko jang kitan rabies berlaku,” katanya kepada Bernama menerusi aplikasi WhatsApp.

Selasa lalu, seorang suri rumah digigit kucing peliharaannya di Kampung Menteri, Kuala Sepetang di sini, namun pemeriksaan mendapati tiada tanda klinikal pada kucing tersebut dan tindakan kuarantin serta pemerhatian klinikal dilakukan ke atas haiwan itu sehingga tempoh 14 hari.

Sementara itu, pemilik kucing tersebut Norhayati Abdul Hamid, 41, tidak menyangka sama sekali haiwan peliharaannya itu akan menggigitnya.

Norhayati berkata kejadian berlaku kira-kira 11 pagi ketika dia sedang menyiang ikan belanak di rumahnya sebelum tiba-tiba kucing peliharaannya menggigit jari kanannya.

“Saya ingat gigitan ini tidak memudaratkan sehingga kakitangan DVS mengarahkan saya mendapat rawatan kerana sekarang ini wabak penya kit anjing gi la di sini,” katanya ketika ditemui Bernama di sini.

Norhayati yang merupakan suri rumah berkata beliau telah mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan di sini Ahad lalu dan kejadian digigit kucing itu adalah yang pertama kali berlaku ke atasnya.

“Jabatan itu juga menasihatkan saya supaya tidak membiarkan ahli keluarga berkeliaran di luar rumah kerana bimbang dengan anjing liar,” katanya. 

Kita sebagai cat lover mesti nak bela kucing tu dari kecik. Kucing yang berumur sekitar 2 hingga 5 bulan adalah tempoh waktu anak kucing suke bermain dan sangat2 aktif. Biasanya kalau deorang ade 2 adik beradik atau lebih, deorang akan main sesama sendiri. Tapi kalau korang ade sekor je, anak kucing ni akan ajak orang bermain dengan diaorang.

Dalam tengah bermain nih, mesti ade sesekali korang kene gigit kan? Ini adelah sebab sebab ingin tahu deorang. Deorang akan guna gigi mase bermain sebab sifat ingin tahu tu yang tinggi. Deorang akan pura2 berburu dalam waktu bermain. Ini disebabkan instict pembu ru dalam diri deorang tu.

Ini beberapa cara untuk menghilangkan kebiasaan menggigit anak kucing:

GUNAKAN MAINAN KUCING

Penggunaan mainan kucing nih sangat penting. Kita cuma perlu pastikan yang mainan tu takk tajam dan keras. Kalau pernah kene geget2 dengan anak kucing tuh, korang boleh cuba alig perhatian deorang dengan mainan tuh. Memang sifat tu takkan hilang terus, tapi at least dapat ajar deorang mane boleh gigt, dan mane yang takk boleh gigit.

BERMAIN DENGAN BAIK

Sebenarnya deorang bermain dalam sifat yang lembut. Deorang tahu manusia nih bukan mangsa atau pemangsa bagi deorang. kita sebagai manusia yang boleh berfikir nih layan je deorang tuh. Maen dengan lembut.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *