Jangan Abaikan Ba haya Bila Anda Selalu Sa kit Perut Sebelah Kiri

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sa kit pada bahagian bawah kiri perut merupakan sa kit yang dihadapi oleh ramai orang pada hari ini terutamanya wanita. Rasa sa kit pada bahagian perut seringkali membuat wanita takut.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Meskipun kebanyakan rasa sa kit pada perut biasanya adalah rasa sa kit biasa,namun rasa sa kit di perut juga boleh menjadi salah satu gejala penya kit yang serius, terutamanya rasa sa kit perut sebelah kiri. Wanita memiliki organ yang berbeza dengan lelaki,terutamanya jika sa kit terjadi pada perut sebelah kiri. Pada bahagian perut sebelah kiri wanita terdapat beberapa organ yang hanya dimiliki oleh wanita seperti ova rium, tiub fallopio dan juga rahim.

Jenis Sa kit Perut Sebelah Kiri

Secara ringkas dan umumnya punca yang menyebabkan sa kit pada bahagian ‘left lower quadrant pain’ iaitu sa kit pada bahagian kiri bawah perut adalah seperti berikut:

1. Iritasi Usus

Jika anda mengalami gejala-gejala seperti sembelit yang di selang-seli oleh cirit birit, ‘cramping pain’, tetapi sakitnya yang minima dan juga tidak demam, besar berkemungkinan anda menghi dap iritasi usus. Mungkin sebab ini ada yang merasa sa kit perut sebelah kiri.

2. ‘Diverticulitis’

‘Diverticulitis’ atau nama lainnya jangkitan pada poket usus besar merupakan salah satu punca anda sa kit perut sebelah kiri. Ciri-ciri penya kit ini ialah anda akan demam, sembelit , rasa loya seperti hendak muntah, mumtah dan kadangkala terdapat da rah ketika anda membuang air besar.

3. Batu Karang

Sa kit perut sebelah kiri terutamanya bahagian bawah disertai oleh sa kit ketika membuang air kecil adalah kerana terdapat batu karang pada bahagian kiri salur air kencing ureter. Kebiasaannya terdapat darah yang bercampur dengan air kencing dan penya kit ini akan menyebabkan anda demam.

4. Inflamasi Pada Salur Usus Besar Dan Rektum

Penghi dap penya kit ini selalunya akan mengalami demam tetapi suhu demamnya sangat rendah. darah yang terdapat pada najis dan kadangkala anda juga akan kehilangan berat badan. Malah inflamasi pada salur usus besar dan rektum juga akan menyebabkan sa kit perut sebelah kiri.

5. ‘Ectopic Pregnancy’

‘Ectopic pregnancy’ atau kehamilan di luar rahim sememangnya penya kit yang tidak asing daripada wanita. Penya kit ini terjadi kerana kehadiran fetus (bayi) yang membesar di luar rahim yang kebiasaannya berlaku pada tiub fallopio. Antara gejala-gejala penya kit ini adalah da rah haid berhenti mengalir pada waktu yang sepatutnya (missed menstrual period) dan berasa sangat sa kit pada bahagian bawah perut yang berlaku secara tiba-tiba.

6. Inflamasi Pada Pel vik

Inflamasi pada pel vik iaitu tempat pembiakan wanita adalah berpunca daripada penya kit yang tersebar melalui aktiviti se 3ks. Ciri-ciri penya kit ini selain sakit perut sebelah kiri ialah, demam, menggigil,, sakit ketika melakukan hubu ngan se 3ks dan terdapat cecair yang keluar dari va gi na.

7. Fibroid

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim dan ia boleh tumbuh sehingga sebesar biji bola tapi ia bukan sejenis kan ser. Apabila ia membesar, fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita seperti menghimpit pundi kencing, mengalami haid yang banyak, sa kit semasa haid dan sa kit semasa melakukan se 3ks dan sebagainya.

Kesimpulan

Jika sa kit perut sebelah kiri anda tetap tidak mahu hilang walaupun bermacam cara telah dbuat, segeralah dapatkan rawatan daripada doktor anda untuk mengelakkan penya kit anda dari melarat.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Petua Ibu

Add Comment