Kalau Sapu Di Muka Boleh Hilang Kulit Kusam Serta Jeragat. Syaratnya Guna Masker Scrub 2 In 1 Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Soda Bikarbonat banyak manfaatnya baik dalam pembuatan kek mahupun kecantikan. Kalau nak kulit wajah berseri dan bebas jerawat bolehlah gunakan bahan ini.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Nota Penting

Petua ini hanya sesuai untuk kulit muka jenis normal. Kulit sensitif sila elakkan guna soda bikarbonat.

Masker Scrub 2 In 1 yang dikongsikan oleh  Awatif Osman ini bantu buang jauh-jauh kulit kusam. Yang pasti ia juga menjimatkan kerana cuma guna dua bahan dapur anda saja.

Bahan-bahan

2 biji  limau [email protected] limau kasturi atau 1 biji yang sederhana.

1 sudu besar soda bikarbonat

Langkah Demi Langkah

  1. Potong limau nipis secara melintang. Ni PETUA mak mak kita, kan? Katanya air limau akan keluar banyak.

2. Picit limau pada soda bikarbonat.

3. Terkejut ya? Normal. Bagi ia dan kita masa untuk bertenang ye.

  1. Gaul sekata hingga boleh rasa tepek di muka.

Cara Pakai

Dah okay? Boleh tonyoh pada muka untuk buat scrub. Tonyoh lembut-lembut je. Baru lah ayu dan kewanitaan. Atau tepek kat muka jadikan sebagai masker sambil tengok drama.

Jangan simpan untuk esok ya. Habiskan je. Kalau tak sengaja terbanyak, hulur kat jiran tetingkap. Barulah hubungan #TillJannah. ❤

Syarat Pakai Masker Alami

Kulit Jenis Kering: Pilih masker madu, minyak zaitun, oatmeal.

Kulit Berminyak: Pilih masker lumpur, pisang, madu, putih telur, tomato, lidah buaya dan strawberi.

Sebaiknya pakai 2-3 kali seminggu sudah memadai. Tak perlu pakai setiap hari.

Masker jenis skrub pula sebaiknya pakai seminggu sekali saja.

Tunggu sampai masker kering dalam 30 minit, jangan tersenyum atau ketawa mahupun menggerakkan otot wajah.

Semasa mencuci wajah, gerakkan jari dalam gerakan memutar.

Hati-hati semasa memakai masker, jangan sampai kena bahagian mata.

Sumber/Foto: Awatif Osman

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber keluarga

Add Comment