Inilah 5 Sebab Kenapa Pesa kit Resdung Sukar Untuk Sembuh

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Berikut merupakan 5 sebab kenapa pesavkit resdung sukar untuk sembuh dari penyavkit ini yang telah dikongsikan oleh Dr. Ezairy M Sallih

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

5 SEBAB PESA KIT RESDUNG SUSAH SEMBUH

“Doktor, masalah resdung suami saya ni susah sangat nak sembuh. Bermacam-macam cara dah berubat, masih tak selesai. Apa sebabnya, doktor?”

Anda pernah alami situasi seperti di atas?

Cuba kita periksa 5 perkara ini :

1.Tak tahu punca alahan

Resdung dan alergik rhinitis berlaku disebabkan adanya punca alahan atau allergen. Biasa ditemui ialah habuk, hama, makanan lait dan sebagainya. Selagi mana anda terdedah kepada punca alahan tersebut, masalah tak akan selesai.

2.Tak jaga makan dan punca resdung

Dah tahu punca yang menyebabkan anda mengalami alahan, tetapi masih tak mahu elak punca tersebut… macam mana masalah nak selesai? Setelah anda tahu punca yang menyebabkan anda mengalami alahan, elakkan dan jauhi ia!

3.Tidak makan ubat

Setelah mengelakkan punca-punca alahan, anda perlu ambil ubat yang diberi oleh doktor. Ia amat membantu terutama jika serangan resdung berlaku kepada anda.

4.Buat rawatan yang tidak betul

Ramai antara kita yang lebih mempercayai rawatan resdung yang tidak betul. Teknik lilin, asap-asap dan sebagainya adalah antara contoh yang anda tidak patut lakukan. Ambil ubat yang diberi oleh doktor.

5.Selalu skip temujanji doktor

Apabila jumpa doktor, diberi ubat yang sesuai dengan anda, simptom dan gejala pun berkurang… kemudian hilang. Temujanji dengan doktor pun lupa entah ke mana. Ini pun tidak boleh. Jangan terlepas temu janji bersama doktor. Doktor akan menilai semula gejala yang anda alami dan beri ubat sesuai dengan masalah yang anda sedang alami.

Moga bermanfaat. Sila #SHARE kepada orang yang anda sayang. Moga kita semua diberi kesihatan berpanjangan.

Dr. Ezairy M.Sallih

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Limaumanis

Add Comment