Ini Cara Betul Nak Ajar Anak Menulis, Bukan Bagi Pensil Dan Kertas

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pada usia yang masih mentah, kanak-kanak kini terdedah dengan pelbagai ilmu yang dipelajari baik dari ibu bapa dan guru, malah ada yang hanya mempelajari melalui gajet.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun demikian, gajet dikategorikan sebagai peratusan yang tinggi penyumbang ke arah negatif. Hal ini seringkali menimbulkan kerisauan dalam kalangan ibu bapa kerana perkembangan fizikal anak-anak mereka akan terbantut dan menjadikan kanak-kanak sebagai seorang yang pasif.

Seringkali dilihat di media sosial, ada segelintir ibu bapa yang mengeluh apabila anak-anak mereka belum pandai menulis, sedangkan rakan sebaya anak mereka pula sebaliknya.

Oleh yang demikian, Puan Ashikin Hashim berkongsi beberapa aktiviti yang boleh merangsangkan pergerakan fizikal dan mental kanak-kanak.

NAK ajar anak pandai menulis? Bukan dengan bagi kertas dan pensel ya mak ayah. Bukan bagi worksheet banyak-banyak.

Habis tu, nak buat macam mana ya?

Siapa nak tahu, sila angkat tangan. Gambar-gambar di bawah adalah aktiviti untuk menguatkan tangan dan bahu anak-anak.

Masa anak baby dulu, ada skipped merangkak tak? Mungkin sesetengah anak tiada masalah bila skip merangkak tetapi ada segelintirnya ada mengalami masalah seperti tidak mempunyai otot tangan dan bahu yang kuat. Jadi, anak tidak mahu menulis dan penat menulis.

Ini hanya sebahagian aktiviti, ada banyak lagi aktiviti menguatkan tangan dan bahu yang boleh meningkatkan skil menulis anak. Buat pencarian di Google, ada banyak lagi aktiviti lain. Selepas itu rajin-rajin bagi anak berlari, melompat, memanjat, main bola supaya otot-ototnya semua bekerja.

Hadkan penggunaan gajet.

1.CRUMPLING PAPE

2. PUNCHING

3. CUTTING

4. STAMPING

5. TEARING

6. PEELING

7. PLAYS BEADS & STRINGS

8. PLAY MANIPULATIVES

9. STACKING LEGO

10. CRAWLING

11. FINGER PAITING

Sumber: Ashikin Hashim, Early Childhood Practitioner

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Petua Ibu

Add Comment