16 RAHSIA DAHSYAT SUJUD KETIKA SOLAT

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya.

Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:

Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.

Melegakan sakit hernia. (burut)

Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.

Melegakan paru-paru daripada ketegangan.

Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.

Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.

Meringankan bahagian pel vis.

Memberi dorongan supaya mudah tidur.

Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

Pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.

Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan bu ah da danya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyu sukan ba yi dan terhindar daripada sakit bu ah da da.

Mengurangkan kegemukan.

Pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).

Organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.

Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang.

Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Tujuh kalimat Sabda Rasulullah S.A.W, Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut

Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut

Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi kebiasaan.

Itu laRahsia Besar Yang Tersembunyi Dalam Sujud Ketika kita melakukan Solat,kami harap artikel ini dapat memberi manfaan kepada anda semua. dan kami harapkan selepas anda membaca artikel ini anda akan terus lagi rajin untuk bersolat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *