Doa Mustajab Pelindung Daripada Kecu rian – Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menerima pendidikan awal di tangan ayah dan ibunya sendiri. Kemudian dimasukkan ke Madrasah al-Islahiah al-Wataniah Bohor Mali. Seterusnya ke Madrasah al-Alawiyah al-Diniah dan al-Kuliah al-Islamiah, Kelang Selangor. Kemudian melanjutkan pelajaran di Kolej Islam Malaya (1962-1965).

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Di kolej ini beliau memperolehi Sijil Tertinggi Kolej dengan cermerlang kemudian telah memenangi hadiah Biasiswa Persekutuan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Master Degree di Universiti Al-Azhar, Cairo (1966-1968). Dalam masa tidak sampai dua tahun beliau telah berjaya memperolehi dua degree serentak iaitu M.A (Ijazah Sarjana) Syariah daripada Universiti Al-Azhar dan Diploma Pendidikan dari Ain Shams, Universiti Cairo.

Setelah memperolehi Ijazah Sarjana Syariah, beliau kembali ke tanah air dan berkhidmat sebagai guru agama di Kementerian Pelajaran. Beberapa tahun kemudian beliau kembali semula ke Mesir untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Doktor Falsafah.

Beliau memperolehi Ph.D Syariah dengan cermerlang daripada Universiti Darul-Ulum Qahirah (1972-1974). Pulang ke tanah air dan berkhidmat sebagai pensyarah di Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Akademik adalah bidang kerjayanya. Kekeluargaan Islam adalah jurusannya. Sebagai satu pengiktirafan terhadap kecemerlangan akademiknya, UKM menganugerahkan pangkat Profesor kepadanya sejak tahun 1986.

Berikut doa yang mustajab

Khasiat Membaca Surat Al-Waqiah

Tulisan al – waqi’ah merupakan salah satu yang diketahui bagaikan tulisan penuh berkah. keberkahannya sanggup melenyapkan kemiskinan dan juga mendatangkan rejeki untuk siapa aja yang membacanya dengan teratur.

tulisan Al waqiah merupakan tulisan ke 56 terdiri dari 96 ayat, 3 ruku, diwahyukan di mekah sehabis tulisan thoha, penggalan dari juz 27.

dalam sebagian riwayat, diungkapkan kalau rosulullah bersabda:
barangsiapa membaca tulisan al – waqi’ah tiap malam, hingga kemiskinan tidak hendak mengenai pribadinya buat selamanya.

tulisan al – waqi’ah merupakan tulisan kekayaan, hingga bacalah tulisan itu dan juga ajarkan kepada kanak – kanak kamu.

ajarkanlah istri kamu tulisan al – waqi’ah, karna sebetulnya tulisan itu merupakan tulisan kekayaan.

dengan memandang peran tulisan al – waqiah yang sedemikian besar khasiatnya buat mendatangkan rejeki untuk kita, marilah mulai saat ini membacanya secara teratur tiap hari ataupun tiap malam. karna benar tulisan itu penuh berkah dan juga mengundang kekayaan dan mengusir kemiskinan untuk siapa aja yang ingin secara teratur membacanya.

sabda rasulullah s. a. w. : “siapa membaca surah al – waqi’ah tiap hari, dia tidak hendak ditimpa kefakiran. ”

sabda rasulullah s. a. w. : “siapa membaca surah al – waqi’ah tiap malam, ia tidak hendak ditimpa kesulitan ataupun kemiskinan selama – lamanya. (diriwayatkan oleh baihaqi dari ibnu mas’ud r. a. )

sabda rasulullah s. a. w. : “ajarkanlah surah al – waqi’ah kepada isterimu. karna sebetulnya dia merupakan surah kekayaan. ” (hadis riwayat ibnu ady)

sabda rasulullah s. a. w. : “barang siapa yang membaca surah al – waqi’ah tiap malam hingga ia tidak hendak tertimpa kefakiran dan juga kemiskinan selamanya. dan juga surah al – waqi’ah merupakan surah kekayaan, hingga bacalah dia dan juga ajarkan kepada anak – anakmu seluruh. ”

bagi fatwa sebahagian ulama’ katanya: “barangsiapa membaca surah al – waqi’ah pada tiap hari dan juga malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, sepanjang 40 hari pula, hingga allah hendak mempermudah rezekinya dengan tanpa kesukaran dan juga mengalir terus dari pelbagai penjuru dan berkah pula. ”

surah al – waqi’ah merupakan surah yang ke – 56 di dalam al – quran, terletak pada juzuk ke 27 dan juga terdiri dari 96 ayat. dinamakan al – waqi’ah kerana di ambil dari lafal al – waqi’ah yang ada pada ayat kesatu surah ini, yang maksudnya kiamat.

di dalam surah al – waqi’ah ini mencerahkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang – orang mukmin dan juga orang – orang kafir. diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh – tumbuhan, dan juga api, bagaikan fakta kekuasaan allah dan juga terdapatnya hari berbangkit.

di dalam surah al – waqi’ah tercantunm sebagian manfaat, antara lain:
apabila orang menyesuikan membaca surah ini tiap malam satu kali, hingga ia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

apabila di baca 14 kali tiap tuntas solat asar, hingga orang yang membacanya itu hendak mendapatkan kekayaan yang berlimpah ruah.

bila di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk) , insyaallah di tunaikan seluruh hajatnya spesialnya yang berkaitan dengan rezeki.

biar jadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca tulisan ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan juga 3 kali selepas solat isya’. insyaallah tidak hendak berlangsung lama setahun itu hendak di peruntukan seseorang yang hartawan lagi dermawan.

amalan orang – orang sufi, biar dilimpahkan rezeki. hendaklah berpuasa sepanjang satu minggu bermula pada hari jumaat. tiap selepas solat fardhu bacalah surah al – waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah hingga pada malam jumaat selanjutnya; pada malam jumaat selanjutnya itu, selepas solat maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diiringi dengan selawat keatas nabi sebanyak 1000 kali. sehabis tuntas, hendaklah dia memperbanyakkan sedekah. setelah itu amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan juga petang. insya’allah sukses.

surah ini bila dibaca disisi mayat ataupun orang yang lagi nazak, insya allah di permudahkan buat roh keluar dari jasadnya. bila dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. bila di tulis, setelah itu dipakaikan kepada orang yang bakal bersalin, insyaallah lekas melahirkan dengan gampang. boleh pula dibaca disisi orang yang bakal bersalin bagaikan selusuh.

bagi as’syeikh abi’l abbas katanya:

apabila bakal mengamalkan surah al – waqi’ah ini, terlebih dulu berpuasa sepanjang 7 hari, di mulai pada hari jumaat berakhir pada hari kamis. puasanya “tidak memakan suatu yang bernyawa serupa ikan, daging, seluruh hewan, cuma makan sayur – mayur aja.

dalam 7 hari itu, seusai solat fardhu, membaca surah al – waqi’ah sebanyak 25 kali. apabila teks tersebut di mulai sehabis solat fardhu subuh pada hari jumaat kesatu, hingga diakhiri teks al – waqi’ah itu pada sehabis fardhu isya’ pada jumaat selanjutnya.

pada malam jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah al – waqi’ah sebanyak 125 kali setelah itu sholawat 1000 kali.

sumber reportaseterkini

Add Comment