Lelaki Berjubah Putih Bantu Tolak Kereta Ketika Hujan. Bila Diselidik Siapa Terkejut Semua Orang

Berikut beberapa hadith yang menerangkan tentang keutamaan menolong dan meringankan beban orang lain:

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

1. Pada suatu hari Rasululah SAW ditanya oleh sahabat beliau :

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

“Ya Rasulullah,  siapakah manusia yang paling dicintai Allah dan apakah perbuatan yang paling  dicintai oleh Allah ? Rasulullah SAW menjawab : “Manusia yang paling dicintai oleh  Allah adalah manusia yang paling banyak bermanfaat dan berguna bagi manusia  yang lain; sedangkan perbuatan yang paling dicintai Allah adalah memberikan  kegembiraan kepada orang lain atau menghapuskan kesusahan orang lain,

atau  melunasi hutang orang yang tidak mampu untuk membayarnya, atau memberi makan  kepada mereka yang sedang kelaparan dan jika seseorang itu berjalan untuk  menolong orang yang sedang kesusahan itu lebih aku sukai daripada beri’tikaf di  masjidku ini selama satu bulan ”
( Hadits riwayat Thabrani ).

2. Setiap gerakan pertolongan merupakan nilai pahala ” Siapa yang menolong  saudaranya yang lain maka Allah akan menuliskan baginya tujuh kebaikan bagi  setiap langkah yang dilakukannya ” (HR. Thabrani ).

3. Memberikan bantuan juga dapat menolak bala, sebagaimana dinyatakan ” Sedekah  itu dapat menolak tujuh puluh pintu ba la ” (HR Thabrani ).

4. Pertolongan  Allah kepada seseorang juga tergantung dengan pertolongan yang dilakukannya  antar manusia. “Sesungguhnya Allah akan menolong seorang hamba-Nya selama  hamba itu menolong orang yang lain“. (Hadits muslim, abu daud dan tirmidzi)

5. Lebih hebat lagi, membantu orang yang susah lebih baik daripada ibadah umrah,   sebagaimana disebutkan dalam hadits shahih berikut ini: ”Siapa yang berjalan menolong   orang yang susah maka Allah akan menurunkan baginya tujuh puluh lima ribu  malaikat yang selalu mendoakannya dan dia akan tetap berada dalam rahmat Allah  selama dia menolong orang tersebut dan jika telah selesai melakukan pertolongan  tersebut, maka Allah akan tuliskan baginya pahala haji dan umrah dan sesiapa  yang mengunjungi orang yang sakit maka Allah akan melindunginya dengan tujuh puluh lima ribu malaikat dan tidaklah dia mengangkat kakinya melainkan akan  dituliskan Allah baginya satu kebaikan,

dan tidaklah dia meletakkan tapak  kakinya untuk berjalan melainkan Allah angkatkan daripadanya, Allah akan ampunkan baginya satu kesalahan dan tinggikan kedudukannya satu derajat sampai dia duduk disamping orang sakit, dan dia akan tetap mendapat rahmat sampai dia   kembali ke rumahnya ” (HR Thabrani ).

6. Memberikan bantuan juga dapat memadamkan kemarahan Tuhan, perhatikan hadits berikut ini: “Sesungguhnya sedekah yang sembunyi-sembunyi akan memadamkan  kemarahan Allah, dan setiap perbuatan baik akan mencegah keburukan dan silaturrahmi itu akan menambah umur dan menghilangkan kefaqiran dan itu lebih baik daripada membaca laa haula wa laa quwwata illaa billah padahal dengan membacanya saja akan mendapat perbendaharaan surga dan dengan berbuat baik itu  juga dapat menyembuhkan penyakit dan menghilangkan kegelisahan ”
(HR. Thabrani ).

7. Menolong orang lain juga dapat mengampuni dosa. “Siapa yang berjalan untuk  membantusaudaranya sesama muslim maka Allah akan menuliskan baginya suatu  kebaikan dari tiap langkah kakinya sampai dia pulang dari menolong orang  tersebut. Jika dia telah selesai dari menolong saudaranya tersebut, maka dia  telah keluar dari segala dosa-dosanya bagaikan dia dilahirkan oleh ibunya, dan  jika dia ditimpa kecelakaan (akibat menolong orang tersebut) maka dia akan  dimasukkan ke dalam surga tanpa hisab ”  (HR. Abu Ya’la ).

8. Allah SWT akan memberikan pelayanan surga kepada orang yang menolong meringankan beban hidup orang lain. Perhatikan hadits berikut ini: ”Sesiapa yang bersikap  ramah kepada orang lain dan meringankan beban hidupnya baik sedikit maupun  banyak maka kewajiban bagi Allah untuk memberikan kepadanya pelayanan dengan  pelayanan surga ” (HR Thabrani ).

9. Orang yang menolong orang yang sakit laksana berada dalam taman surga, seperti dinyatakan oleh hadits: “Siapa yang mengunjungi seseorang  yang lain maka dia mendapatkan rahmat Allah dan siapa yang mengunjungi orang  yang sakit maka dia seperti berada di dalam taman-taman (raudhah) surga ” (HR Thabrani ).

10. Membantu orang lain juga merupakan ibadah shalat dan sedekah, sebagaimana  dalam hadtis disebutkan :” Amar Makruf dan mencegah kemungkaran yang kamu  lakukan adalah shalat.Menolong orang yang susah juga merupakan shalat.  Perbuatan menyingkirkan sampah dari jalan juga shalat dan setiap langkah yang  engkau lakukan menuju tempat shalat juga merupakan shalat ”     (HR. Ibnu Khuzaimah ).

Sumber: nurisaomar

Lelaki berjubah putih bantu tolak kereta dlm hujan.Rupa-rupanya mufti wilayah

Tular dalam media sosial beberapa hari lalu, gambar seorang lelaki berjubah putih menolak kereta dalam keadaan hujan lebat.Setelah diselidik rupa-rupanya, lelaki itu rupa-rupanya Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri.

Berdasarkan status yang dikongsi pengguna Facebook, Mohamad Razif, gambar itu mendapat lebih 4,000 sukaan dan 1,833 perkongsian termasuk pelbagai komen yang memuji tindakan rendah diri Zulkifli.

“Entah abang tu tahu atau tak.. Mufti Wilayah yang bantu tolak kereta dia dalam hujan,” tulis Razif.

Memetik kata-kata Imam Al Syafie, Razif menulis lagi : Orang yang paling tinggi kedudukannya ialah orang yang merasa dirinya tidak punya kedudukan. Orang yang paling hebat keutamaannya ialah orang yang merasa dirinya tidak punya keutamaan.Sementara itu, Shahrul Nizam Yahaya berkata Zulkifli sepatutnya dilantik menjadi mufti untuk seluruh negeri di dalam Malaysia kerana memiliki akhlak yang baik.Norsam Sham pula berpendapat, Zulkifli layak dilabelkan sebagai ulama sejati.

“Semoga negara kita mempunyai lebih ramai ulama seperti Mufti Wilayah persekutuan itu,” katanya.

Sewaktu Utusan Online menghubungi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, pegawai yang bertugas mengesahkan tentang penularan gambar tersebut. L”Antara info yang dapat saya kongsikan, kejadian berlaku di antara pukul empat hingga lima petang di sebuah jalan di sekitar Dengkil, kelmarin,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Add Comment