“Bila Imam Baca Doa Makan Lepas Solat, Kita Gelak Ingat Dia Salah, Tapi Sebenarnya Kita Yang Jahil,” Ini Maksud Doa Makan Ramai Tak Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Perkongsian Alhusna Asma melalui laman Twitter miliknya menarik perhatian kami untuk berkongsi. Topik yang dibincangkan adalah penggunaan doa makan yang digunakan selepas solat.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Masih ramai diantara kita yang belum faham pengertian doa yang sebenarnya boleh dibaca pada bila-bila masa saja, dimana jua seperti didalam solat, sesudah solat bahkan setiap perlakuan kita boleh dimulakan dan disudahi dengan doa.

Setiap bait doa itu insyaAllah akan dikabulkan oleh Allah SWT, oleh kerana itulah jika kita punya hajat apa pun yang baik, maka segeralah meminta pada Allah SWT dengan ikhlas sambil diiringi rasa rendah diri.

Justeru kita juga harus memahami maksud doa itu agar khusyuk dan ikhlas itu sampai serta meletakkan diri kita serendah-rendahnya. Perkongsian Alhusna Asma melalui laman Twitter miliknya menarik perhatian kami untuk berkongsi. Topik yang dibincangkan adalah penggunaan doa makan yang digunakan selepas solat.baca doa makan, doa makan, manfaat doa makan, kelebihan doa makan, keberkatan baca doa makan, rezeki bukan dalam bentuk makanan

Mungkin ramai merasakan ianya agak lucu atau tidak masuk akal baca doa makan ketika solat, namun sebenarnya jika kita memahami maksud doa makan itu, ia boleh dibaca ketika dalam apa jua situasi pun. Mari ikuti perkongsiannya dan memahami pengertian serta penggunaan doa dalam situasi yang berlainan.

أسمى@_alhusnaasma

Bila imam baca doa lepas solat tapi imam baca doa makan then makmum semua gelak sebab kita semua ingat imam tu dah tak tahu nak baca doa apa sampai kena baca doa makan

“NO! Sebenarnya kita yang jahil”
-ustazah-

Mari baca bebenang

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

Kita nak pergi mana mana pun kena baca doa makan even nak keluar rumah je sebab apa?

Sebab
اللهم باركلنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار

Dalam doa ni tak mention pun suruh makan tapi suruh berkati rezeki yang Allah bagi, Dan jauhkanlah kami dari a zab api ne raka

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

Nak cakap pasal rezeki ni banyak tak semestinya duit semata kita dapat jumpa dan kawan dengan orang yang baik baik tupun satu rezeki, kita masuk kelas lambat then tak kena marah dengan lect pun satu rezeki, kita tak print assignment then lect bagi peluang submit lambat pun rezeki

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

Rezeki ni banyak kekadang kita tak perasan pun, okay kita cakap pasal azab

Azab ni pun ada banyak antranya ujian, masalah, etc kalau kita datang class pastu kena marah ngn lect tu pun kira masalah lah an kalau ahli group assignment kita buat masalah tu pun jadi masalah kat kita

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

Kalau kita sedih tu pun ujian so, kenapa baca doa ni?

Sebab nak Allah berkati segala nikmat dan rezeki yang DIA beri walaupun kadang kadang kita tak nampak sampai lupa ucap syukur dan nak Allah selamatkan kita dari segala bentuk a zab, masalah dugaan etc

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

So, lepas ni kalau kita solat jemaah then imam tu baca doa ni (kita panggil doa makan) janganlah ketawa dan persendakan imam buat lawak tanya “makanan mana makanan”  okay dia memang kelakar tapi kelakar bila kita takde ilmu

أسمى@_alhusnaasmaReplying to @_alhusnaasma

So, bila dah ada ilmu lepas ni kalau ada orang ketawa kan imam yang baca doa makan tepuk bahu dia terangkan maksud sebenar doa ni bolehlah kita spread the ilmu dan dapat pahalaaaaa

أسمى
@_alhusnaasma
Bila imam baca doa lepas solat tapi imam baca doa makan then makmum semua gelak sebab kita semua ingat imam tu dah tak tahu nak baca doa apa sampai kena baca doa makan

“NO! Sebenarnya kita yang jahil”
-ustazah-

Mari baca bebenang

أسمى
@_alhusnaasma
Replying to @_alhusnaasma

Kita nak pergi mana mana pun kena baca doa makan even nak keluar rumah je sebab apa?

Sebab
اللهم باركلنا فيما رزقتنا وقنا عذاب النار

Dalam doa ni tak mention pun suruh makan tapi suruh berkati rezeki yang Allah bagi, Dan jauhkanlah kami dari a zab api ne raka

أسمى
@_alhusnaasma
Replying to @_alhusnaasma

Nak cakap pasal rezeki ni banyak tak semestinya duit semata kita dapat jumpa dan kawan dengan orang yang baik baik tupun satu rezeki, kita masuk kelas lambat then tak kena marah dengan lect pun satu rezeki, kita tak print assignment then lect bagi peluang submit lambat pun rezeki,

أسمى
@_alhusnaasma

Replying to @_alhusnaasma
Rezeki ni banyak kekadang kita tak perasan pun, okay kita cakap pasal a zab

Azab ni pun ada banyak antranya ujian, masalah, etc kalau kita datang class pastu kena marah ngn lect tu pun kira masalah lah an kalau ahli group assignment kita buat masalah tu pun jadi masalah kat kita

أسمى
@_alhusnaasma
Replying to @_alhusnaasma

Kalau kita sedih tu pun ujian so, kenapa baca doa ni?

Sebab nak Allah berkati segala nikmat dan rezeki yang DIA beri walaupun kadang kadang kita tak nampak sampai lupa ucap syukur dan nak Allah selamatkan kita dari segala bentuk a zab, masalah dugaan etc

أسمى
@_alhusnaasma
Replying to @_alhusnaasma

So, lepas ni kalau kita solat jemaah then imam tu baca doa ni (kita panggil doa makan) janganlah ketawa dan persendakan imam buat lawak tanya “makanan mana makanan”  okay dia memang kelakar tapi kelakar bila kita takde ilmu

أسمى
@_alhusnaasma
Replying to @_alhusnaasma

So, bila dah ada ilmu lepas ni kalau ada orang ketawa kan imam yang baca doa makan tepuk bahu dia terangkan maksud sebenar doa ni bolehlah kita spread the ilmu dan dapat pahalaaaaa

Add Comment