Sanggupkah Anda Memperisterikan Wanita Yang Tiada D4ra?

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Dalam tempoh satu jam, seramai 6 orang gadis kehilangan da ra mereka di negara ini menurut sebuah akhbar tempatan. 15.000 anak lu ar nikah dilahirkan setiap tahun menurut satu kajian.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Fakta ini boleh menjadi satu tamparan hebat kepada kaum lelaki yang merancang untuk berkahwin. Ini kerana mereka bakal dihimpit dilema kerana kemungkinan memperisterikan wanita yang telah kehilangan da ra sebelum waktunya.

So, yang menjadi persoalan kat sini, adakah lelaki zaman sekarang masih lagi mementingkan status da ra pada seorang gadis? Secara ringkasnya ini adalah pendapat peribadi aku, yang mungkin mewakili pendapat sesetengah golongan lelaki.

Aku rasa zaman sekarang ni pun lelaki masih lagi mementingkan status ‘da ra’ seorang gadis. Bagi aku, da ra tu melambangkan kesucian, maruah dan keperibadian wanita. Bukan bermaksud wanita yang tidak mempunyai dara itu tidak suci, mungkin mereka sukakan aktivit lasak sehinggakan tanpa disedari mereka kehilangan da ra.

Kalau macam tu, aku tetap terima melainkan perkara tersebut berlaku kerana zi na. Bagi kes lain, seperti mangsa ro gol, ianya terpulanglah kepada lelaki untuk menerima atau tidak. Perlu diingatkan, kes seperti mangsa ro gol ini berlaku bukan atas kehendaknya.

Sebenarnya, status da ra ni perkara yang subjektif. Lain orang lain pemikirannya. Walau bagaimana pun pun, Tuhan dah tentukan jodoh kita. Macam mana sikap kita, begitulah jodoh kita. Jadi, kalau kita mementingkan status da ra atau gadis, kita sebagai lelaki kena juga mempertahankan keteru naan kita.

So atas pilihan anda. Biasa perempuan xkan bagitahu mereka dah kehilangan da ra ataupun tidak. Banyak lepas berkahwin baru diceritakan.

Apa pandangan anda?

Sumber: Airsoya 

Add Comment