Saat Bawa Jenaazah Budak 5 Tahun Ini Menangis Semua Sukarelawan Selepas Tahu Disebalik Kisahnya.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

(Artik3l ini telah dikemaskini bagi menghormati semua pihak yang terlibat)

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Semalam, memetik laporan media Bernama seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun menlnggal dunia di Hospital Sultan Ismail pada tengah malam dipercayai akibat dideera ayah kandung dan ibu tirinya.

Manngsa sebelum itu dihantar ke hospital berkenaan dalam keadaan tidak sedarkan diri. Pemeriksaan mendapati terdapat kesan lebaam serta bengkak pada bahagian kanan muka, dada, perut dan kedua-dua betis kanak-kanak malaang itu.

Seorang sukarelawan daripada pasukan amalteam yang membantu dalam urusan penghantaran jenaazah mereka yang tidak berkemampuan, kebetulan tampil berkongsi pengalamannya dalam membawa pulang jenaazah dipercayai kanak-kanak itu dari Johor Bahru ke Rawang untuk dikebumlkan.

Menurut Mohd Zulhairi Zainol, jenaazah yang dibawa itu adalah jenaazah kanak-kanak berusia lima tahun yang mengalami pendaarahan di kepala. Mereka mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang tidak putus-putus membantu. Moga lebih ramai lagi rakyat Malaysia membantu menggerakkan usaha murni ini.

Aku sentiasa bersyukur Ya Allah, kau sentiasa menemukan aku kes2 sebegini kes2 waris yang kurang berkemampuan untuk kami sama-sama membantu.

Lanjutan kes malam tadi setelah posting dimuat naik untuk mencari van jenaazah di jb untuk dibawa balik ke rawang, Hery ditemukan dengan 1 kariah kampung ulu tiram yg sanggup bersama-sama membantu membawa jenaazah ini ke rawang tanpa sebarang caj.

Pukul 4.46am van jenaazah di Johor Bahru berjumpa kami di tol bangi, kerana kami pula akan membantu membawa jenaazah ke rawang untuk di kebumikan. Untuk pengetahuan kalian semua, jenaazah ini budak berusia 5 tahun, mengalami pendaarahan di kepala.

Ibunya datang dari Penang ke Johor Bahru untuk membantu urusan jenaazah anaknya ditemani rakan-rakannya tidak mempunyai kenderaan di Johor Bahru, terpaksa book grab pula ke hospital.. ibunya adalah seorang ibu tunggal.

Setelah rakan-rakan cuba sedaya upaya mencari van jenaazah seawal magrib semalam sehingga buntu tidak tahu pada siapa hendak di cari… alhamdulilah ada hamba Allah di hospital memberikan nombor telefon hery kepada warls.

Alhamdulilah selesai urusan van jenaazah dan kami selamat sampai di rawang kini. terima kasih kariah Ulu Tiram, ramai yang membantu siap ada kenderaan lain yang ikut dari Jb ke Bangi.. sumbangan RM700 diberikan kepada mereka untuk kos tol & minyak dan duit makan mereka, sumbangan adalah dari kalian semua yang tak putus-putus membantu dari malam tadi.

So tugas amalteam pula untuk membantu membawa jenaazah dikebumlkan dan membantu warls dan rakannya ke stesen bus untuk pulang ke Jb, kerana ada benda berkaitan harus ibunya selesaikan juga….

Ada benda hery tidak boleh jelaskan secara detail kerana untuk menjaga alb si warls terutama ibunya. Apa-apa pun terima kasih rakan-rakan fb, volunteer badang & mirul membantu. Doakan urusan ke bu mi dipermudahkan…..

Menurut seorang sukarelawan amalteam, Afiz Ayub, sepanjang pengurusan anak syurga ini, semua sukarelawan yang terlibat tidak mampu menahan rasa sedih dan pilu. Masing-masing memeluk erat dan mendukung anak syurga ini. Suasana agak suram dan hiba dari pagi tadi sehingga urusan pengebumlan selesai.

Jelasnya, andai kata ada yang tak mampu menjaga amanah Allah SWT ini, hubungilah pihak mereka dan janganlah melakukan pendeeraan kepada kanak-kanak yang tak bersalah.

Sumber : Mohd Zulhairi Zainol, Afiz Ayub via Siakap Keli.

Add Comment