Ini 10 ‘Free Gift’ Hotel Yg Tak Berd0sa Pun Jika Anda Bawa Balik

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebenarnya ada 10 free gift yang memang percuma untuk anda pun. Kalau anda tak ambil, ia akan dibuang oleh pihak hotel pun. Jom semak 10 barangan tersebut okey.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Bercuti dan menginap di hotel itu umpama me-time yang dinanti-nanti oleh ramai orang. Lagi best bila dapat pula menginap di hotel mewah. Bayangkan dengan empuk tilamnya, mengadap pemandangan pantai pula. Aduh! Malas nak balik kerja kan?

Tiba-tiba anda terpandang deretan sabun mandi dan botol comel-comel di bilik mandi. Eh! Boleh ke nak ambil?

Sebenarnya ada 10 free gift yang memang percuma untuk anda pun. Kalau anda tak ambil, ia akan dibuang oleh pihak hotel pun. Jom semak 10 barangan tersebut okey.

1) Toiletries
Comel ja kan, dengan saiz mini dan nama hotel pula tu. Siap setiap hari ia ditukar mengikut bilangan hari anda menginap. Jadi, bawa balik ja mana yang tak habis tu. Boleh sambung guna di rumah pula.

2) Selipar bilik
Biasanya hotel bertaraf empat bintang ke atas ada selipar atau alas kaki lembut ini. Jadi, bawa saja pulang ya.

3) Laundry bag
Terlupa bawa plastic untuk baju basah? Ambil sahaja plastik yang tersedia.

4) Tisu
Tisu tandas, tisu meja memang dah diperuntukkan untuk bilik tersebut. Jadi, tiada masalah anda nak ambilnya.

5) Buku panduan perjalanan & peta
Melambak peta dan risalah pelancongan yang disediakan di lobi hotel. Jadi, boleh ja ambil.

6) Air minuman
Biasanya ada 2 botol yang disediakan bagi setiap bilik. Boleh ambil secara percuma, cuma minuman lain tu jangan ya. Nanti anda dicaj dengan bil mahal pula.

7) Berus gigi, ‘shower cap’ dan sikat
Nampak ringkas ja, tapi ia berguna ketika saat kecemasan. Anda boleh gunakannya atau bawa pulang sahaja.

8) Surat khabar
Ada hotel yang menghantar ke bilik da nada juga yang boleh diambil di lobi. Jangan bimbang, semuanya percuma ya, kecuali yang telah dipasang rak kayu – itu hotel yang punya.

9) Buku nota, poskad dan pensil
Ini peluang terbaik untuk mengumpul buku nota dan pensil berjenama hotel. Biasanya benda ringkas begini lah yang kita perlukan di saat tidak terduga.

10) Minuman 3 in 1
Nak minum apa? Teh atau kopi? Susu atau gula? Jadi kalau tak habis, bawa balik ya. Rugi lah pula kalau anda tak ambil.Jadi, usah ragu-ragu pula nak ambil yang tersenarai di atas. Jangan ‘over’ sampai tuala pun nak ambil ya. Itu dah salah ya.

Tapi barangan Di bawah Ini Mohon Jangan Ambik. Ramai Yang Teringin nak ambik dan terambik tapi Baju mandi dibawah kebanyakkan hotel tidak boleh ambik bawak balik. Mohon jangan gatal2 tangan.

5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Anda Patut Tahu
Anda minum air dari gelas bilik hotel? Eiii … Peng0tornya !

Oleh kerana staff pengemas bilik hotel selalunya di beri masa 30 minit atau kurang untuk mengemas satu bilik, kebanyakan peralatan di hotel tidak sebersih yang anda sangka.

Kami bukan mahu menakutkan anda. Tetapi kami cuma mahu memberitahu. Berikut adalah 5 rahsia di bilik hotel yang patut anda tahu.

Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menji jik kan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja.

Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala ko tor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas.

Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya.

Rahsia 2 : Jangan Guna Cerek Air di Bilik

Ah! Cerek air di bilik hotel .. siapa yang tidak sukakannya? Memang best bila boleh membancuh teh dan kopi di bilik yang sejuk.

Tetapi dalam satu pendedahan di dalam majalah Saloon, seorang pengemas bilik mengakui yang ada satu perkara yang pelik mengenai cerek air.

Cerek sebenarnya kerap dijadikan tempat meletak kon d0m terpakai.

Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil kon d0m tersebut. Begini rutin pembersihan beliau. Pertama buang benda tersebut. Kemudian sembur pencuci, bilas dengan air panas dan ulang jika lekit cecair masih ada.

Tambahnya lagi, beliau terlalu kerap menemui sisa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau kerap terbayang apa yang terjadi di bilik hotel.

Kesilapan 3 : Pintu Hotel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet ke atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan.Mengapa?

Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa? Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka. Sistem kunci rantai dan sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri. Mudahkan?

Jadi anda perlukan sendal anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur. Sila Ambil Perhatian.

Rahsia 4 : Jangan Guna Air Dari Paip Untuk Minum

Jika anda menginap lama di hotel, guna air mineral sebagai air minuman. Jangan gunakan air paip dari bilik air, terutamanya jika anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercemar dari sisa najis manusia dan ra cun serangga .Kisah anak-anak atau ibu mengan dung yang cirit bi rit selepas pulang dari situ adalah perkara biasa.

Kalau itu belum membuatkan anda risau, pernah dengar kisah dua pelancong Britain Tidak tahan dengan rasa air yang agak pelik mereka melaporkannya kepada pihak hotel.

Setelah di selidiki, staff hotel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kotor untuk mandi, minum dan menggosok gigi. Kenapa ?

Kerana ada ma yat seorang wanita Cina telah mereput lebih 2 minggu di dalam tangki air yang digunakan di seluruh hotel.

Rahsia 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin mati muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah dengan staff high-class berbahasa Inggeris seperti di Kuala Lumpur.

Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak dan juga orang dewasa yang j atuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel. Tidak kiralah samada hotel tersebut hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat.

Tak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

5 rahsia ini hanya kakitangan hotel sahaja yang tahu. Jadi nanti bila anda bercuti lagi, pastikan anda bawa sendiri cawan anda dan gunakan air mineral untuk minum.

Tapi shhhh… ini rahsia. Jangan share maklumat ini dengan orang lain. Sumber :jomjalan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *