7 Pelaburan Saham Akhir4t yang Perlu Kita Lakukan Sewaktu Hidup di Duni4

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sudah bersediakah anda dalam menghadapi kehidupan yang tiada penghujung iaitu alam Akh irat?

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Jika belum, tahukah anda bahawa terdapat beberapa pilihan ‘saham’ dimana setelah kita mening gal dunia sekalipun,pahalanya tetap mengalir kepada si pembuatnya. Dan, menariknya ‘saham’ ini juga akan membantu kita di akhirat kelak. Apakah ‘saham’ tersebut?

Sila tonton video penuh:

1)

2)

Rasulullah SAW bersabda:

“Apabila anak Adam (manusia) mening gal dunia, maka terputuslah semua (pahala) amal perbuatannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang mendoakannya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Berdasarkan hadis di atas, jelaslah bahawasanya ‘saham’ yang dimaksudkan pada tajuk artikel ini ialah sedekah jariah atau amal jariah. Apa itu amal jariah?

Amal jariah adalah amalan yang terus mengalir pahalanya, walaupun orang yang melakukan amalan tersebut sudah mening gal dunia. Ringkasnya, amalan tersebut terus menghasilkan pahala yang terus kepada pelakunya yang sudah mening gal itu.

Dalam riwayat lain, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya di antara amal kebaikan yang mendatangkan pahala setelah orang yang melakukannya mening gal dunia ialah ilmu yang disebarluaskannya, anak soleh yang ditinggalkannya, mushaf (kitab-kitab keagamaan) yang diwariskannya, masjid yang dibina, rumah yang dibina untuk penginapan orang yang sedang dalam perjalanan. sungai yang dialirkannya untuk kepentingan orang ramai, dan harta yang disedekahkannya.“ (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Daripada hadis tersebut, jelas terdapat beberapa jenis ‘saham’ atau amal jariah yang akan beroleh pahala secara berterusan, antaranya;

1. Ilmu bermanfaat yang Disampaikan
Banyak cara yang boleh dilakukan untuk sampaikan ilmu. Selain melalui sekolah, universiti, kolej, berceramah, kursus motivasi dan lain-lain, anda juga boleh berkongsi ilmu melalui di FB, blog, twitter, instagram, youtube dan medium sosial yang lain.

2. Anak Soleh yang Ditinggalkan
Caranya ialah mendidik anak menjadi anak soleh, iaitu anak yang sering melakukan kebaikan di dunia. Doa anak yang soleh kepada orang tuanya mustajab di sisi Allah swt.

3. Mushaf (Kitab-kitab Agama) yang Diwariskannya
Mewariskan kitab seperti kitab suci al-Quran, kitab tafsir, buku agama dan lain-lain di masjid, surau, perpustakaan awam, sekolah atau maahad untuk kegunaan orang ramai sebagai bahan bacaan, rujukan dan sebagainya.

4. Masjid yang Dibina
Besar ganjaran bagi mereka yang membantu untuk membina masjid bagi kegunaan masyarakat. Sama ada dari sudut fizikal, tenaga, buah fikiran, kewangan atau apa jua pertolongan. Kesemuanya bernilai ibadah di sisi Allah.

5. Rumah yang Dibina Untuk Penginapan Orang yang Sedang Dalam Perjalanan (Musafir)
Membangunkan rumah penginapan, atau pondok bagi orang yang bermusafir sama ada untuk berehat sebentar, bermalam atau kegunaan lain asalkan bukan untuk melakukan mak siat.

6. Sungai yang Dialirkannya Untuk Orang Ramai
Mengalirkan air yang bersih ke tempat orang-orang yang memerlukan atau menggali perigi. Semakin ramai orang memanfaatkannya, semakin banyak ‘sahamnya’ di akhi rat nanti.

7. Harta yang disedekahkannya
Harta yang kita miliki hakikatnya terdapat hak orang lain di dalamnya. Asalkan sedekah tersebut diberikan secara ikhlas dan tidak diungkit kembali. Contoh, mewakafkan tanah untuk kawasan perku buran.

Sedekahkan sebahagian harta juga boleh ‘membersihkan’ rezeki yang kita peroleh kerana tidak diketahui sumber asalnya dan bimbang ia daripada sumber yang syubhah.

Demikianlah beberapa jenis amal jariah yang boleh dilakukan dan kita akan beroleh ‘saham’ di akhirat nanti secara berterusan. Adapun, selain daripada jenis di atas, sebenarnya banyak lagi amal jariah yang boleh kita lakukan asalkan ia memberi kemudahan untuk orang ramai, kemaslahatan ummah, orang yang di dalam kesusahan dan sebagainya.

Justeru itu, bersamalah kita untuk merebut peluang ini bagi menambahkan amalan kita untuk dibawa pulang di ‘tempat abadi sana’ nanti.

Wallahua’lam.

Sumber : ApaCerita via Islamidia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *