5 SEBAB KENAPA JANGAN TIDUR DENGAN KIPAS ANGIN

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tidur dengan kipas angin memang akan membuatkan korang tidur dengan lebih lena. Tambahan kalau cuaca panas, mesti korang ambil kipas angin dan letak lebih dekat dengan badan korang kan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sebenarnya, amalan itu tidak bagus dan sangat membahayakan kesihatan kita. Nak tahu kenapa? Ada 5 sebab kenapa jangan tidur dengan kipas angin ni. Jom baca dekat bawah:

1) Suhu tubuh menurun secara drastik

Perubahan mendadak ini akan menyebabkan tekanan darah dan sistem pernafasan terganggu. Perkara ini mengakibatkan fungsi jantung dan paru-paru tidak berfungsi secara optimum.

2) Hipotermia dan tubuh kering

Menurut kajian, tubuh akan mengalami kekeringan disebabkan udara sejuk menyerap air dalam tubuh. Jika setiap malam korang guna kipas angin ni, kelembapan tubuh akan menurun dan mendorong untuk jadi hipotermia.

3) Penyakit Bell Palsy

Penyakit ini dinamakan sebagai kelumpuhan pada wajah. Risiko sangat tinggi dan peningkatan ketegangan pada sistem saraf disebabkan suhu sejuk yang membuatkan wajah jadi tegang, suakr untuk senyum dan bercakap.

4) Tubuh kekurangan oksigen

Korang kena tahu, tidur dengan menggunakan kipas angin akan membuatkan tubuh kekurangan oksigen terutama kipas tersebut dihala ke arah wajah korang pada ruang yang tiada udara.

5) Kem4tian

Ya, boleh mengundang pada kem4tian mendadak. Terutama jika korang tidur di ruangan yang sempit dan kipas dihala secara terus ke badan korang.

Sumber: milosinar.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

One Response

  1. nayza February 13, 2019

Add Comment