“CAMNE EH DIK, PAKCIK TAKDE DUIT DAH NI”, JAWAPAN BALAS PENJUAL PETI SEJUK INI BUAT RAMAI KAGUM. TAPI SELANG 2 3 MINGGU, APA TERJADI PADA BISNES PENJUAL ITU

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ada sorang Pakcik bukak kedai makan datang beli peti, bawak balik sendiri dengan hiluxnya. Tup tup setengah jam kol balik, cakap peti terjatuh dari hiluxnya. What! Siap salahkan staf ambe sebab ikat tak kemas..dan yang lagi best jatuh betul betul tengah jalan!

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Dalam fikiran peti tu rosak sikit je, datang pun niat nak tolong angkat. Sekali sampai tengok betul betul jahanam..kalau kereta ni kira total lost la…(boleh tengok gambar)..tengok tali yang ikat peti tu putus tengah..sah tali pakcik ni yang reput..Pakcik ni pulak keep duk tanye… Camne eh dik?? Camne eh dik? Pakcik takde duit dah ni!

Kalau korang buat apa??suruh Pakcik tu beli yang lain? Rm800 kot peti tu..

Yes of course bukan salah kami, waranti 3 bulan takkan cover kes jatuh dari hilux sendiri..Salah dia sendiri pakai tali reput..tapi tah kenapa boleh keluar dari mulut ni ,” takpela Pakcik, yang jatuh ni biarlah..Pakcik datang ambil yang lain dikedai”..rugi kan?

Selang 2 3 minggu lepas kes peti jatuh tu ramai customer yang datang bawak nama pakcik tu..Cakap pakcik tu promote suruh beli peti/mesin basuh kat sini.. “Majid kedai makan Pekan tu yang suruh tengok tengok kat sini peti sejuk, dia kata murah”..

Terus ambe terfikir, kalaulah aku buat keras kepala pertahankan hak kata peti yang jatuh tu bukan salah kami, tentu takkan jadi camni..silap silap pakcik tu pulak bawak cerita buruk pasal kedai ambe..10 11 orang jugakla customer yang pakcik tu rekemenkan dalam diam..Sangat berbaloi rasa ganti peti pakcik tu..rugi kes peti jatuh tapi banyak keuntungan yang dapat..

actually tak rugi pun kes peti jatuh tu, masih dapat balik modal..

Moral of the story:

Jaga hubungan dengan ALLAH sebaik baiknya ; habluminALLAH habluminannas Fikir sedalamnya sebelum buat sesuatu keputusan, ianya akan mempengaruhi kehidupan kita Dalam rugi banyak untung, yang paling berbaloi adalah PENGALAMAN!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber :FB Hazwan Syafiq via Memorikini

Baca Doa ini Pagi dan Petang, Hal-hal Buruk Akan Menjauh

Diriwayatkan dari Ibnu Umar ra. bahwasanya Rasulullah SAW mengajarkan sejumlah doa mohon perlindungan dari bahaya

Rasulullah memerintahkan kaum muslim agar senantiasa berlindung kepada Allah SWT dari bahaya.

“Berlindunglah kalian kepada Allah dari kerasnya musibah, turunnya kesengsaraan yang terus menerus, buruknya qadha serta kesenangan musuh atas musibah yang menimpa kalian.” (HR. Bukhari).

Dikutip dari fanspage Ustaz Yusuf Mansyur berikut doa untuk meminta perlindungan agar terhindar dari segala bahaya, gangguan, kerugian, penyakit, godaan, kemudharatan, serangan, musuh-musuh, dan ancaman.

Doa ini dibaca tiga kali setiap pagi dan tiga kali setiap sore hari.

“Jangan sampe ga dibaca. Jangan sombong, Hidup ini kudu banyak-banyak minta perlindungan Allah,” tulis Yusuf Mansyur dalam postingannya, Jumat (19/2/2016).

Berikut doanya

“Bismillahilladzi la yadhurru ma’asmihi syaiun fillardhi wala fissamai wahuwassami’ul ‘alim”

Artinya:

“Dengan nama Allah yang bila disebut, segala sesuatu di bumi dan langit tidak akan berbahaya, Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

“Barangsiapa membacanya sebanyak tiga kali ketika pagi dan petang hari, maka tidak ada sesuatupun yang membahayakan dirinya.” (HR. Abu Dawud4/323, At-Tirmidzi 5/465, Ibnu Majah dan Ahmad. Lihat Shahih Ibnu Majah 2/332, Al-Allamah Ibnu Baaz berpendapat, isnad hadits tersebut hasan dalam Tuhfatul Akhyar hal. 39.)

SUMBER sumsel.tribunnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *