Keadaan Benji yang sungguh menyedihkan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Bukan salah ibu mengandung” – netizen simpati nasib Benjy

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Benjy dihkum penjara 11 tahun selepas didapati bersalah menyeludup ddah jenis kristal methmph3 tamine dalam dburnya ketika berkunjung ke pulau Sumatera April lalu.

PELAKON Malaysia, Khaeryll Benjamin Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Benjy, dihkum p3njara 11 tahun selepas didapati bersalah menyeludup ddah jenis kristal m3thamph3 tamine dalam dburnya ketika berkunjung ke pulau Sumatera April lalu.

Benjy ditahan bersama 4.5 gram ddah jenis itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu.

Selain hkuman itu, aktor berusia 38 tahun itu diarah membayar denda berjumlah AS$74,000 (RM312,539) oleh Mahkamah Daerah Medan.

Hkuman p3njara itu lebih rendah berbanding 14 tahun dicadangkan pendakwa raya selain terlepas dari hkuman mti.

“Kami mengisytiharkan defendan, Benjy terbukti bersalah dari segi undang-undang kerana memiliki dan mengawal narkotik,” kata ketua hakim, Prasetyo Wibowo.

Sejurus hukuman dibacakan, Benjy menurut laporan media tempatan Indonesia gagal menahan sebak dan mengalirkan air mata.

Reaksi Benjy seperti yang dipaparkan di laman sosial rasmi @My_CrimeWatch mendapat perhatian netizen yang prihatin dan simpati akan nasib pelakon itu.

“Kasihan pula tengok dia menangis,” tulis @CahayaSakinah_.

“Banyak-banyak mula orang menyesal aku tengok, muka ini yang paling aku kasihan,” tulis @Heeeyiii.

“Jangan benci dia. Benci perbuatan dia,” kata @misskillll.

“Bukan salah ibu mengandung,” kata @SafuanBensa.

Netizen juga mendoakan agar Benjy menginsafi perbuatannya dan tidak mengulanginya lagi.

“Semoga Allah beri hidayah kepadanya. Amin,” doa @syu9093.

Benjy ialah anak sulung pelakon legenda Malaysia, Allahyarham Azean Irdawaty yang meninggl dunia akibat kans3r pada 17 Disember 2013.

Sumber: @My_CrimeWatch, Berita Harian, AFP

Keadaan benjy setelah dihkum penjara, sungguh menyedihkan

Benjy di Penjara 11 tahun dan denda RM312,539

Pelakon Malaysia, Khaeryll Benjamin Ibrahim atau lebih dikenali Benjy, dihkum penjara 11 tahun selepas didapati bersalah menyeludup ddah jenis shabu di dalam dburnya ketika berkunjung ke pulau Sumatera April lalu tahun lalu.

Memetik laporan AFP, selain hkuman itu, ketua hakim, Prasetyo Wibowo mengarahkan aktor berusia 38 tahun itu membayar denda berjumlah AS$74,000 (RM312,539) oleh Mahkamah Daerah Medan. Hkuman penjara itu lebih rendah berbanding 14 tahun dicadangkan pendakwa raya selain terlepas dari hukuman mati.

Benjy, anak sulung pelakon lagenda Malaysia, Allahyarhamah Azean Irdawaty yang meninggl dunia akibat kansr pada 17 Disember 2013.

Memetik laporan media sebelum ini, benjy dikatakan terpedaya dengan sendikit penyeludupan memandangkan beliau sebelum ini pernah dihkum atas kesalahan sama.

Benarkah benjy buat perkara tersebut atau ada orang lain yang mahu jatuhkan atau kenekan dia? Itu hanya tuhan yang tahu.. Kita sebagai manusia hanya mampu mengikut undang undang sesebuah negara.

Lihatlah keadaan benjy sekarang, tidak terurus, kusut masai. Jika beliau memang bersalah, mki berharap beliau berubah lah. Selepas di bebaskan kelak. Dan tidak buat apa apa kesalahan jenyah seperti dahulu. Sepatotnya anak seni haruslah menjadi contoh tauladan yg baik kepada masyarAkat.

Sekian sahaja.

Sila tonton video:

Sumber – dharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *