INILAH KESAN BAHAYA JIKA ANDA TIDAK CUKUP TIDUR MALAM

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

INILAH KESAN BAHAYA JIKA ANDA TIDAK CUKUP TIDUR MALAM| Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental. Tetapi sekarang masalah tidur tidak cukup meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan satu daripada 10 mengalami keletihan bertahan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur adalah cara semula jadi yang menyediakan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia dan tiada yang lain yang melakukan perkara yang sama.

Bagaimanapun, banyak daripada kita menganggap tidur hanya satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi, menganggapnya seperti pengacau.

Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting, katanya.

Menurut kajian Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang enam jam sehari dan terganggu berisiko 48 peratus mengalami atau mati akibat sakit jantung dan 15 peratus risiko mengalami atau mati akibat angin ahmar serangan.

Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko menghidap penyakit membahayakan nyawa seperti itu, kata penulis bersama kajian, Profesor Francesco Cappuccio.

Lelaki berusia lebih 65 tahun yang tidur nyenyak yang berisiko tinggi mendapat tekanan darah tinggi, menurut kajian terkini Harvard Harapan Fakultas Kedokteran.

Kajian ke atas 784 pesakit, yang disiarkan dalam jurnal hipertensi, mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83 peratus mendapat penyakit itu daripada yang nyenyak tidur yang panjang.

Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar dan lain-lain masalah kesihatan.

Kurang tidur menyebabkan tekanan pada badan, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih sembilan jam, mungkin juga menjadi tanda bagi penyakit termasuk kardiovaskular.

Satu kajian ke atas 472 pesakit obes, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, melibatkan peserta memakan 500 kurang kalori setiap hari, disertai senaman kebanyakan hari. Mereka yang tidur terlalu pendek atau terlalu lama kurang kehilangan berat badan dalam tempoh enam bulan. – Agensi

Sumber Asal : Media Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *