Pulau Maldives dirakam guna kamera HD.. Hasil rakaman betul-betul memuaskan.. Cantik Betul

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Maldives adalah negara tropika di Lautan Hindi yang terdiri daripada 26 atoll karang, yang terdiri daripada ratusan pulau. Ia terkenal dengan pantai, laut dalam, pelancongan percutian, lagun biru dan terumbu luas.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Negara ini adalah yang terkecil di Asia dan juga mempunyai penduduk terkecil. Beberapa pulau yang menakjubkan di Maldives adalah Pulau Mirihi, Pulau Bandos, Pulau Vabbinfaru, Pulau Kanuhura dan Pantai Nalaguraidhoo. Menyelam ke dalam laut biru yang mendalam dan mengalami kehidupan bawah air yang melimpah adalah salah satu pengalaman terbaik yang boleh dimiliki di Maldives. Air yang jernih memberikan penglihatan yang lebih tinggi terhadap pelbagai makhluk bawah air. Satu lagi aktiviti yang pelancong dengan hati muda pasti ingin lakukan adalah melayari gelombang yang sempurna.

Maldives terletak di barat daya Sri Lanka dan India. Rantaian 26 atolls terbentang dari Atol Ihavandhippolhu di utara ke Addu City di selatan. Meliputi wilayah yang merangkumi kira-kira 298 kilometer persegi (115 meter persegi), Maldives adalah salah satu daripada negara yang paling tersebar secara geografi di dunia, serta negara Asia terkecil oleh kedua-dua kawasan tanah dan penduduk, dengan sekitar 427,756 penduduk. Mal¨¦ adalah ibu kota dan bandar yang paling banyak penduduk, yang secara tradisinya dikenali sebagai “Pulau Raja” untuk lokasi pusatnya.

Kepulauan Maldives terletak di puncak Chagos-Maldives-Laccadive Ridge, rangkaian gunung bawah laut yang luas di Lautan Hindi, yang juga membentuk ekoregion terestrial, bersama-sama dengan Chagos dan Lakshadweep. Dengan ketinggian purata paras tanah 1.5 meter (4 kaki 11 inci) di atas paras laut, ia adalah negara paling rendah di dunia, dengan titik yang paling tinggi di dunia, iaitu 2.4 meter (7 kaki 10 inci).
Sila tonton video:

Add Comment