5 Isyarat Penyelamat Nyawa Yang Tubuh Badan Anda Tunjukkan Kepada Anda: Ketahui Bagaimana Mengenali Tanda Tersebut

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Badan kita adalah mesin yang menakjubkan yang dikendalikan oleh beberapa elemen seperti rejimen diet sehari-hari, rutin harian dan cara hidup. Selain itu, badan fizikal kami menghantar mesej kepada kami di mana kita dapat melihat dalam keadaan badan kita.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Berikut adalah lima mesej penting yang boleh anda periksa di rumah anda, yang boleh menyelamatkan nyawa anda.

1. Urin (Air Kencing)

Urin pertama pada waktu pagi bukan sahaja menunjukkan tanda-tanda keradangan dan kehamilan, tetapi ia juga menyediakan 70 peratus penanda yang membantu anda menentukan keadaan badan anda. Warna dan baunya boleh menunjukkan masalah kesihatan tertentu, jadi anda mungkin mahu memberi perhatian khusus kepada tanda-tanda ini:

 • Warna

Warna air kencing anda dapat membantu anda menentukan bagaimana terhidrasi badan anda. Warna yang lebih terang menunjukkan keadaan kesihatan yang baik, manakala nada gelap menunjukkan dehidrasi dan fungsi tidak betul buah pinggang anda.

Organ-organ ini membersihkan darah dari toksin dan bahan buangan. Apabila badan anda kekurangan air, ia tidak menghantar sebarang isyarat bahawa anda perlu buang air kecil. Semakin kurang kencing anda, semakin gelap warna air kencing anda.

“Warna air kencing menunjukkan tahap penghidratan, dan warna yang lebih ringan menunjukkan keadaan kesihatan yang baik.”

 • Kekerapan kencing

Kencing manis yang kerap menunjukkan bahawa anda mungkin berurusan dengan keadaan kesihatan tertentu, termasuk diabetes, kehamilan, otot lemah atau penggunaan alkohol atau kopi yang berlebihan.

Adakah “Latihan Kegel” untuk mengurangkan “ketidakstabilan tekanan” atau kehilangan air kencing yang tidak sengaja semasa bersin, batuk, ketawa, dan aktiviti fizikal lain. Latihan ini adalah kontraksi sedar otot lantai panggul.

“Perubahan bau, warna, kepadatan air kencing anda dapat menentukan keadaan badan kita dan memberi amaran awal penyakit tertentu.”

 • Bau

Bau air kencing anda bergantung kepada makanan yang anda makan. Sebagai contoh, asparagus meningkatkan bau air kencing. Sekiranya tiada tanda-tanda amaran yang lain, seperti air kencing yang gelap atau padat, anda tidak perlu risau tentang bau air kencing anda.

 • Darah dalam air kencing

Ini boleh menunjukkan penyakit saluran kencing atau buah pinggang. Ia kadang-kadang disebabkan oleh batu ginjal yang melewati uretra dan merosakkan membran, dan seterusnya menyebabkan pendarahan. Sekiranya anda melihat darah di dalam air kencing anda, pastikan anda melakukan ujian menyeluruh.

Organ kencing yang sihat memerlukan pilihan gaya hidup sihat, diet yang sesuai dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, aktiviti fizikal biasa dan banyak air. Dahaga adalah tanda bahawa tubuh anda dehidrasi.

2. Gigi

Gusi yang meradang atau berdarah semasa memberus gigi mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai penyakit kencing manis atau gusi. Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit kencing manis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk merawat penyakit gusi, berbanding dengan orang yang tidak mempunyai diabetes.

Penyakit gusi dipicu oleh jangkitan bakteria. Gums menjadi sensitif kepada bakteria dan mikroorganisma yang terdapat dalam rongga mulut. Pakar percaya bahawa kebersihan mulut yang betul tidak bermakna bahawa gusi anda akan menjadi tahan, tetapi ia pasti mengurangkan risiko penyakit atau komplikasi tertentu.

 • Keretakan gigi

Keretakan adalah sebahagian daripada proses penuaan, tetapi ia juga boleh menunjukkan refluks asid. Dalam kes refluks asid, asid perut naik ke esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.

Refluks kronik merosakkan enamel gigi dan gigi secara umum. Akhirnya, gigi menjadi terlalu sensitif dan retak dengan mudah. Refluks asid menyebabkan kemerosotan yang lebih cepat dan penuaan gigi.

 • Luka kronik dalam rongga mulut

Luka kecil dalam rongga mulut agak normal, terutama jika anda menggigit bibir atau tisu sekitarnya. Sekiranya luka-luka ini tidak sembuh dalam masa dua minggu, anda pasti akan berunding dengan doktor gigi anda. Ia tidak semestinya bererti terdapat masalah, tetapi dalam kes-kes yang paling teruk ada sesetengah individu yang akhirnya mengalami kanser dalam rongga mulut.

Perangkaan menunjukkan bahawa bilangan atau pesakit yang didiagnosis dengan kanser rongga mulut meningkat setiap tahun, dan perokok berada pada risiko tertinggi. Malangnya, kadar kelangsungan hidup kanser mulut rendah. Semak rongga mulut anda dengan kerap untuk mencegah atau mengesan kanser pada peringkat awal.

 • Kemelesetan karat dan gigi longgar

Doktor gigi anda boleh menjadi pakar pertama untuk mengenali gejala pertama osteoporosis. Kemelesetan karat, gigi longgar dan jatuh adalah tanda awal osteoporosis. Keadaan ini agak biasa pada wanita berusia lebih dari 50 tahun.

Osteoporosis sukar dikenali, kerana ia tidak berlaku secara tiba-tiba. Gejala awal cukup halus, dan pada masa anda mendapat diagnosis biasanya terlambat, kerana tulang telah menjadi lemah dan rapuh. Tetapi, doktor gigi anda dapat melihat gejala pertama pada gigi anda, dan anda akan mempunyai cukup masa untuk menghentikan keadaan daripada menjadi lebih teruk.

 • Plak dan gusi sakit

Pembentukan plak pada gigi anda adalah sama yang menyebabkan serangan jantung dan strok. Para saintis telah mendedahkan bahawa keradangan gusi adalah penyebab penyakit jantung yang paling biasa. Bakteria dari rongga mulut berakhir di aliran darah dan membentuk bekuan darah dan penebalan arteri.

Doktor gigi anda boleh membantu anda, dan pastikan anda melakukan pemeriksaan secara teratur. Doktor gigi anda juga boleh mengenali sebarang jangkitan dan mengesyorkan langkah-langkah tertentu untuk merawat gusi sakit anda dan mengurangkan plak.

3. Berat

Perubahan dalam penurunan berat badan adalah perkara biasa, dan mereka bergantung pada pilihan diet dan gaya hidup anda, atau tekanan. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan secara tiba-tiba dan pantas adalah sesuatu yang anda tidak harus diabaikan.

Peningkatan berat badan secara mendadak mungkin menunjukkan ketidakseimbangan hormon, kegagalan fungsi tiroid, pengekalan air, masalah dengan jantung dan buah pinggang, dan kehamilan.

Begitu juga dengan penurunan berat badan yang cepat.

4. Kulit

Kulit adalah organ terbesar dan ia sentiasa terdedah kepada pelbagai faktor dan pengaruh. Berhati-hati mencari sebarang kemungkinan perubahan pada kulit anda. Sebelum anda menggunakan losyen badan anda selepas mandi, lihatlah kulit anda dengan teliti. Gunakan cermin untuk memeriksa belakang anda.

Sekiranya anda melihat apa-apa perubahan warna, pertumbuhan, bintik-bintik, atau tahi gelap, pastikan anda berunding dengan pakar dermatologi dan melakukan beberapa pemeriksaan. Ujian ini sangat mudah dan tidak menyakitkan, dan mereka boleh membantu anda mencegah banyak penyakit yang mengancam nyawa, termasuk melanoma.

5. Kuku

Kuku anda adalah hiasan elegan dan cara untuk menunjukkan kreativiti anda ke dunia. Tetapi, anda perlu memberi perhatian lebih kepada fungsi mereka. Tidak kira sama ada mereka kecil atau teruk, apa-apa perubahan pada kuku anda mungkin menunjukkan bahawa anda berhadapan dengan penyakit tertentu.

 • Kuku pucat

Kuku terang bermakna anda mempunyai asas kuku ringan atau tisu di bawah kuku anda. Ini boleh menunjukkan anemia, dan anda mesti melakukan ujian darah.

Anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi, dan anda harus memperkenalkan beberapa perubahan dalam diet anda dan makan lebih banyak sayur-sayuran berdaun, bit dan kacang.

 • Kuku rapuh

Kuku rapuh mungkin masalah genetik atau kekurangan kalsium, tetapi kadang-kadang ia menunjukkan fungsi yang tidak betul dari tiroid anda. Kelenjar tiroid terletak di leher dan fungsinya adalah penting untuk metabolisme, tenaga dan pertumbuhan anda.

Rembesan hormon yang lemah membawa kepada kehilangan rambut, kuku rapuh, pertumbuhan kuku perlahan, atau membelah kuku dari kulit. Sekiranya anda melihat mana-mana peluang ini, rujuklah doktor anda untuk memeriksa fungsi kelenjar anda dengan melakukan ujian darah mudah.

 • Kuku kuning dan tebal

Kuku tebal lebih biasa di jari kaki, dan biasanya kuning. Perubahan ini menunjukkan penyakit kulat yang menjejaskan seluruh permukaan kuku.

Pelapik dan krim tetap tidak berkesan, kerana kawasan yang anda ingin merawat berada di bawah kuku, dan produk tersebut tidak boleh melalui kuku. Rawat perubahan yang sedap dengan ubat preskripsi antikulat khusus.

 • Garisan putih

Garis putih yang mendatar, juga dikenali sebagai garis Muehrcke, menunjukkan kekurangan protein dan nutrien lain, penyakit ginjal, atau keabnormalan hati.

Makan lebih banyak protein, dan jika keadaan tidak berubah selepas sebulan, berjumpa dengan doktor anda.

 • Kuku lebam

Kuku lebam bermakna anda kekurangan oksigen. Ia mungkin merupakan penyakit saluran pernafasan atau sistem kardiovaskular. Kuku lebam juga disebabkan oleh peredaran yang lemah atau pendedahan jangka panjang kepada suhu rendah, tetapi sebarang perubahan ketara menunjukkan bahawa anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *