Bersihkan Darah Dengan 8 Makanan Semulajadi Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pasti antara kita tidak ambil peduli dengan darah yang mengalir dalam badan kan?

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Darah adalah salah satu elemen penting dalam sistem tubuh. Darah berfungsi untuk menghantar nutrisi dan oksigen pada organ-organ penting.

Kebanyakan organ penting bergantung pada darah agar boleh berfungsi dengan baik, sehingga keperluan darah sangat penting bagi tubuh kita.

Meskipun begitu, darah juga boleh dijangkiti oleh racun berbahaya. Darah boleh diracuni oleh racun dari pencemaran, bahan tambahan makanan, merokok dan lain-lain.

Namun darah boleh dibersihkan dengan makanan secara semula jadi. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh membersihkan darah dalam tubuh, seperti yang dikongsikan oleh Boldsky.

1. Avocado

Avocado adalah makanan pembersihan yang kaya nutrisi dan rendah kolesterol. Avocado akan membesarkan saluran darah sementara menghilangkan racun yang boleh menyumbat arteri. Avokado mengandungi nutrisi yang disebut dengan glutathione. Zat ini boleh menghilangkan sekurang-kurangnya 30 bahan karsinogen yang berbahaya. Secara tidak langsung juga membantu membersihkan dan menghilangkan racun dari hati.

2. Ubi bit

Bit juga dikenali sebagai makanan yang boleh membersihkan darah. Tidak hanya itu, bit juga diketahui boleh membersihkan hati dari bahan-bahan toksik.

3. Blueberry

Blueberry adalah salah satu makanan yang memiliki kekuatan penyembuhan. Blueberry juga mengandung aspirin yang membantu mengurangi kerosakan pada jaringan. Blueberry boleh menghilangkan zat beracun serta bakteria dalam darah serta saluran kencing. Blueberry juga baik untuk mencegah infeksi.

4. Kobis

Kobis mengandungi zat anti-kanser dan antioksidan yang boleh membantu hati memecah hormon berlebihan. Kobis juga baik untuk membersihkan darah dan sistem pencernaan, serta meneutralkan beberapa zat berbahaya yang boleh ditemui dalam merokok atau asap rokok.

7. Cranberry

Tak hanya membersihkan darah dari bahan toksik, cranberry juga mampu membersihkan tubuh dari bakteria dan virus berbahaya. Manfaat lain cranberry adalah boleh membersihkan saluran kencing dan mencegah terjadinya jangkitan. Hal ini kerana cranberry mengandungi antibiotik dan zat antivirus.

8. Bawang putih

Makan bawang putih boleh membersihkan bakteria, virus dan bahan-bahan toksik dari tubuh, terutama pada usus dan darah. Bawang putih mengandungi bahan anti-kanser dan bahan antioksida yang boleh membantu menghilangkan zat-zat beracun dalam tubuh.

8. Limau gedang

Buah limau gedang mengandungi serat yang boleh mengikat kolesterol dan membersihkan darah. Serat pectin yang ada di dalamnya juga mengikat zat metal berat dan membantu tubuh mengeluarkan zat-zat berbahaya tersebut.

9. Kunyit

Rempah yang satu ini memang sudah diketahui banyak mempunyai kegunaan. Kunyit sudah digunakan sejak zaman kuno untuk rawatan. Salah satu kegunaan kunyit adalah membersihkan darah dari bahan-bahan toksik dan berbahaya. Kunyit juga secara semula jadi mempunyai bahan anti-racun yang boleh membersihkan aliran darah.

Itulah beberapa makanan yang diketahui boleh digunakan untuk membersihkan bahan-bahan toksik, virus, serta bakteria dalam darah. Jangan terburu-buru minum ubat untuk membersihkan darah, dahulukan beberapa makanan di atas untuk membersihkan darah secara semulajadi.

Add Comment