17 Cara pengeluaran simpanan KWSP yang banyak orang tidak tahu!!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

17 Cara pengeluaran simpanan KWSP yang banyak orang tidak tahu!! Netizen: “16 pengeluaran hanya akuan 2, akuan satu dia org nak cekik , sebab perut belum bncit lagi..” Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sedikit info mengenai KWSP: KWSP adalah institusi keselamatan sosial yang terbentuk menurut Undang-undang Malaysia, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991 (Akta 452) yang memberikan faedah persaraan kepada ahli melalui pengurusan simpanan mereka dengan cara yang cekap dan boleh dipercayai. KWSP juga menyediakan rangka kerja yang mudah untuk majikan untuk memenuhi kewajipan berkanun dan moral mereka kepada pekerja mereka.

Sumbangan merupakan jumlah wang yang dikreditkan ke akaun individu ahli dalam KWSP. Jumlahnya dikira berdasarkan upah bulanan pekerja. Kadar caruman semasa adalah mengikut gaji / gaji yang diterima. Bagi pekerja yang menerima gaji / gaji sebanyak RM5,000 dan ke bawah, bahagian sumbangan pekerja adalah 11% daripada gaji bulanan mereka manakala majikan menyumbang 13%. Bagi pekerja yang menerima upah / gaji melebihi RM5,000 caruman pekerja sebanyak 11%, manakala caruman majikan adalah 12%.

Apa-apa pun, info di atas adalah sekadar kongsi maklumat. Sekarang mari kita tonton video di bawah. 17 Cara pengeluaran simpanan KWSP yang banyak orang tidak tahu!! Saksikan
Sila tonton video:

sumber dharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *