Apabila Lembu Terlepas Dan Masuk Highway

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Seekor lembu terlepas dari kandang dan lari sehingga lebuhraya Shah Alam semalam.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Pasukan penyelamat bomba kemudian mengejar sehingga stesen minyak di sekitar Shah Alam dan kemudian berjaya menangkapnya.

Namun tidak dapat dipastikan lembu itu untuk ibadah korban esok atau tidak. Dan pemiliknya juga tidak dapat dikenal pasti.

Hari ini umat Islam menyambut hari raya Aidiladha dimana lembu menjadi salah seekor binatang yang akan menjadi ibadah korban.

Pengertian Ibadah Kurban.

Pengertian Qurban Secara Lengkap – Setiap tanggal 10 Dzul Hijjah, semua umat Islam yang tidak melaksanakan haji merayakan hari raya Idul Adha. Pada hari itu, umat Islam sangat disunnahkan untuk berqurban dimana mereka menyembelih hewan qurban untuk kemudian dibagi-bagikan kepada seluruh umat Islam di suatu daerah. Lalu apakah sebenarnya Qurban itu? Dibawah ini akan dijelaskan secara lengkap.

Qurban berasal dari bahasa Arab, “Qurban” yang berarti dekat (قربان). Kurban dalam Islam juga disebut dengan al-udhhiyyah dan adh-dhahiyyah yang berarti binatang sembelihan, seperti unta, sapi (kerbau), dan kambing yang disembelih pada hari raya Idul Adha dan hari-hari tasyriq sebagai bentuk taqarrub atau mendekatkan diri kepada Allah.

Video Penuh:

Hikmah Kurban

Ibadah kurban disyariatkan Allah untuk mengenang Sejarah Idul Adha sendiri yang dialami oleh Nabi Ibrahim as dan sebagai suatu upaya untuk memberikan kemudahan pada hari Id, sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah saw, “Hari-hari itu tidak lain adalah hari-hari untuk makan dan minum serta berdzikir kepada Allah Azza wa Jalla.”

Sumber kucinghitamm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *