Proses penukaran kulit haiwan yang anda mungkin tidak tahu.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai orang akan merasa pelik ketika menonton proses penukaran kulit, ular, labah-labah dan lain-lain dalam imej dinamik di bawah. Semasa ular ingin menukar kulit ia akan mencari tempat tersorok dan perlahan-lahan membengkokkan badan untuk mengeluarkan kulit lama dari awal hingga akhir.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Haiwan tokek akan menggosok diri mereka untuk mengupas kulit badan mereka. Setiap tahun, kulit tokek dilucutkan beberapa kali kerana kulit tua tidak cukup elastik dengan perkembangan tubuh. Selepas itu, tokek akan memakan kulit mereka sebagai sumber suplemen makanan dengan vitamin.

Proses penukaran kulit labah-labah.

Proses penukaran ulat.

Proses penukaran kulit adalah cara di mana sesetengah haiwan menukar atau memperbaharui bahagian badan mereka pada masa tertentu atau kehidupan mereka. Fenomena ini boleh terjadi pada mamalia, serangga, burung atau reptilia. Sebagai contoh, anjing kehilangan bahagian rambut mereka semasa tempoh musim panas tahun ini. Rambut lama digantikan oleh yang baru, yang lebih ringan. Burung juga menukar bulu mereka mengikut suhu dan juga apabila mereka mencapai kematangan. Kadang-kadang, proses penukaran kulit juga menyebabkan perubahan lain dalam tingkah laku mereka, contohnya ayam berhenti mengeram telur untuk sementara waktu sebelum penukaran kulit. Beberapa reptilia, seperti ular, menukar kulit mereka apabila ia menjadi terlalu tua dan telah berkembang terlalu banyak. Mereka menggosok kepala mereka terhadap objek keras seperti batu dan mereka berjaya mengeluarkannya selepas beberapa ketika.

Jom saksikan Video tersebut:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Mamakusyg

Sumber: Youtube Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *