CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI SEGERA TANPA IA MEROSAKKAN BADAN DAN KESIHATAN KITA

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sila beri perhatian.! Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan mi segera kerana ianya adalah penyebab penyakit jantung terutamanya oleh serbuk perasanya( seasoning powder). Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda mengabiskan mi nya

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

JANGAN MENGABAIKAN PERINGATAN INI… Terutamanya bagi mereka yang suka memakan Mi Segera …

CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI

Cara yang betul untuk memasak mi segera tanpa ia merosakkan badan dan kesihatan kita:

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit . Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MI :

Rebus mi didalam periuk air.

  1. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.
  2. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.
  3. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.
  4. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

Nota dari Pakar Pemakanan: Dietician

Seandainya anda membeli mi hakka yg kosong, biasanya apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mi tersebut dan kemudian membuang air.

Proses Ini akan melembutkan mi tetapi untuk menghalangnya daripada melekat kita perlu menambah sesudu teh minyak ke dalam air dan juga mi tersebut perlu di goreng deep fried setengah masak untuk memjadikan mi tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkan mi tersebut daripada melekat semasa di rebus.

Oleh itu, apabila anda membeli mi segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi menjadi makanan yang sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mi goreng dan mi segera juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada sebagai bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari penggunaan mi segera secara kerap …

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya …

APA ITU MSG .

MSG ialah Mono Sodium Glutamate sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi.

AjiNoMoto, Vedan, dan lain-lain adalah jenama. Bahan yg sama iaitu MSG Racun Perasa yang ada dalam setiap makanan segera.. sejuk beku atau di mana2 gerai makanan terutamanya kedai kedai Masakan Thai – TomYam.. 210% menggunakan MSG..

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak.. tapi selepas bebrapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah2 rasa muak tu tiada..

Kita mudah terangsang dan seolah2 kita tak perasan ketagihan yg alami.. begitu juga dgn masakan Thai.. kita boleh makan TomYam.. Sup ekor.. pakprit dan sebagainya dgn selera sekali..

Walaubagaimana pun jangan risau.. ianya tidak merosakkan kita secara mendadak.. insyaaALLAH ianya merosakkan anda perlahan lahan.. jadi tiada masalah utk anda terus menikmatinya. Dan nikmatilah kehilangan nyawa perlahan-lahan tapi segera.

Jenis racun atau bahan kimia yg mampu merosakkan kita perlahan2 yg ada dalam setiap makanan yg kita makan setiap hari..

  • Perasa
  • Pewarna
  • Penaik
  • Penstabil
  • Pemanis
  • Pengawet

Sila berkongsi maklumat ini dan membantu menyelamatkan nyawa.JAUHI DARI MI SEGERA dan Makanan Di restoran Thai!

Sumber daripada FB Ridzal Osman

Kenyataan ini ditulis oleh beliau sendiri melalui FB beliau dan diolah oleh Empire Media Network untuk kesesuaian pembaca. Namun kenyataan di atas bukanlah kenyataan daripada pihak kami.

sumber Empire Media Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *