KELEBIHAN SURAH AL MULK, Singgahlah sebentar baca, atau kongsikan agar orang lain akan mendapat hikmahnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ada diceritakan dalam al-Quran melalui maksud surah al-Mulk.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Image may contain: text

Tetapi diterjemahkan daripada “Kitab Khasful Ghummah” bahawa seorang yang beramal dengan surah al-mulk..bila tiba kematian dia, terus datang malaikat untuk menyoal.

Sebelum sempat menyoal, surah al-Mulk bercucuran keluar memenuhi wajah si mati..malaikat berkata “ya ahlul kitab..aku kenal kamu..kamu al-mulk..kenapa kamu datang ke sini?”

Seraya al-mulk menjawab “wahai malaikat, sepanjang manusia ini hidup, dia beramal dengan aku..aku sebati di dalam kerongkong manusia ini..maka hadir aku ini untuk menghalang kamu dari menghukum manusia ini..”

Malaikat menjawab, “wahai al-mulk, tidak boleh menghalang tugas kami..”

Lantas surah al-mulk datang kepada Allah.. “wahai Allah..aku adalah kitab-Mu..aku mahu melindungi manusia itu..jika Engkau tidak mengizinkan, buanglah aku (al-mulk) dari Al-Quran MU..”

Maka Allah memberi keizinan kepada al-mulk..terus al-Mulk kembali kepada manusia di kubur tersebut..sesampai di kubur, kelihatan malaikat menghampiri manusia..al-mulk menjerit dgn gerunnya, “ya malaikat! pergi kau dari sini! Aku telah mendapat kebenaran dari Allah!! (malaikat terkejut dan pergi sepantas yg mungkin) aku akan menjaga manusia ini sehingga kiamat..aku tidak sanggup membiarkan manusia ini kesunyian kesorangan di dalam kubur..biarlah aku menjadi teman dia sehingga dia dibangkitkan kelak..”

https://youtu.be/Jqzl6-FLzkY

*nabi Muhammad berjanji sesiapa yg beramal surah al-mulk akan terhindar dari siksa kubur..wallahualam…

Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai penganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir”..

(ni baru satu surah..kalau beramal byk surah?Allahurobbi…:)

Surah ni tak panjang… kalau bacaan lancar dlm 10 min dah boleh habis… amalkan sebaiknya sebelum tidur… jangan lupa amik wuduk…

Kredit: Harian Islam Dot Com

Selamat beramal… Beramal… Dan teruskanlah beramal…

Lahirnya kita tidak terduga…
Matinya kita tidak ditunda…

Semoga kita terhindar dari siksa kubur. Aamiin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *