Pemandangan Yang Sukar Dipercayai Letusan Gunung Berapi Hawaii Telah Membentuk Sungai Lava Seperti Fiksyen Sains.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sekitar awal Mei lalu dunia dikejutkan dengan sebuah lagi kejadian letusan gunung berapi, kali ini berlaku di Amerika Syarikat apabila Gunung berapi Kilauea telah mengeluarkan lavanya selepas berlakunya gempa di kepulauan itu selama beberapa hari.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Raging river of lava is moving at terrifying speeds across Puna, Hawaii

Menurut Jabatan Geologi Amerika Syarikat, gunung tersebut telah meletus secara berterusan selama lebih tiga dekad dan gunung ini dikatakan merupakan gunung berapi paling aktif di Hawaii. Lava yang mengalir mencecah 1,149 darjah Celsius sebelum ini telah memusnahkan satu daripada lima kepulauan negara itu seluas 125 kilometer.

Aliran lava daripada rekahan-rekahan tanah menimbulkan ancaman serius terhadap penempatan dan harta benda penduduk setempat. Kejadian tersebut dikatakan telah memusnahkan sekurang-kurangnya 36 kediaman dan bangunan lain.

Apa yang paling membimbangkan ialah dengan kewujudan sungai lava yang dikatakan sangat berbahaya kepada penduduk tempatan sehingga kira-kira 2,000 penduduk terpaksa berpindah. Tonton sendiri video ini untuk menyaksikan sendiri sungai lava yang berlaku ekoran kejadian letusan gunung berapi tersebut.

Video:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Mamakusyg

Sumber: Youtube Via Jamil Dahan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *