Kisah Nabi Muhammad SAW Membelah Bulan Dibuktikan Oleh Sains.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Setiap nabi dan rasul yang diciptakan oleh Allah akan diberi suatu mukjizat dari Allah. Mengenai kisah Nabi Muhammad SAW membelah bulan, pasti kita ingin mengetahui bagaimana ia berlaku.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Memandangkan dakwah yang dilakukan oleh nabi dan para sahabat semakin lama semakin menjadi ramai pengikut, lalu ia membutkan orang-orang kafir Quraisy semakin marah. Mereka sedaya upaya cuba melakukan sesuatu agar Orang Islam merasa lemah dan tida berdaya. Orang kafir Quraisy merancang untuk memalukan nabi dengan bertanyakan soalan yang boleh menjatuhkan maruah nabi.

jika benar kamu seorang nabi mak belahlah bulan.

lalu nabi memnjawab, jika aku memintanya kepada Allah lalu Allah mengabulkannya, mahukah kamu beriman?

Maka Nabi Muhammad SAW pun berdoa seraya berzikir guna meminta pertolongan kepada Allah SWT.

Tak berselang lama, dengan mengangkat jari telunjuk, bulan purnama sempurna itu pun boleh terbelah menjadi dua, seakan membenarkan kisah mukjizat membelah bulan Nabi Muhammad SAW.

Kemudian atas izin Allah SWT, beliau meletakkan setengah bagian bulan di atas sebuah gunung, dan setengah bahagian yang lain di gunung yang lain.

Subhanallah, sangat mengagumkan. Allah Azza wa Jalla, Allah Yang Maha Tinggi telah melenyapkan bulan untuk Nabi Muhammad malam itu.

Lihatlah, Lihat, Kata Nabi Muhammad kepada orang kafir Quraisy yang mencabarnya dengan kuat. Orang yang tidak beriman hanya dapat kagum dengan mata mereka yang bermata luas.

Mereka tidak percaya peristiwa yang dia lihat. Ini Magic, Ya ini Magic, Kata beberapa daripada mereka.

Sedang umat Islam bercakap tentang keindahan fenomena itu, orang kafir Quraish masih tetap tidak percaya.

Mereka menganggap bahawa jika peristiwa yang berlaku malam tadi adalah sihir dan tipu muslihat mata. Beberapa orang kafir Quraisy kemudian berkata,

Apa yang berlaku malam tadi adalah sihir.

Bukti fakta yang kita lihat sebelumnya mendedahkan Keajaiban Ilmiah Al-Qur’an bahawa ia adalah benar kepada Firman-Nya. Allah SWT berfirman:

Ia adalah bukti bahawa hari qiamat semakin dekat. Dan jika mereka melihat tanda mukjizat, mereka berpaling dan berkata: Ini adalah sihir yang berterusan.

Dan mereka menyangkal Nabi dan mengikuti hawa nafsu mereka, sementara setiap urusan telah ditubuhkan.

QS. Al-Qamar Ayat 1-3

Dinyatakan juga dalam Hadis Nabi Muhammad saw

Dari Abdullah Berkata bahawa Bulan terbelah menjadi dua bahagian di zaman Rasulullah, kemudian Rasulullah saw bersabda, Saksikanlah

HR. Muslim: 7249

Berikut Adalah fakta sains yang membuktikan bahawa bulan pernah terbelah dua.

Video:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Mamakusyg

Sumber: Islamikinfo

Add Comment