Tahajud, Anugerah Allah Di Sepertiga Malam.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Allah SWT menyuruh hambaNya untuk sentiasa mengingatiNya dengan melakukan pelbagai amalan dan ibadah, iaitu menyedikitkan tidur malam dan memperbanyak qiamullail dan solat-solat malam seperti yang dianjurkan as-sunnah.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Firman Allah SWT bermaksud;
“O kamu yang dilindungi! Bangunlah untuk solat malam, kecuali sedikit sekali untuk tidur, iaitu seperdua dari waktu malam itu atau kurang sedikit daripadanya atau lebihi dari seperdua itu. Dan bacalah al-Quran dengan khayalan, pemahaman dan kesungguhan.

Sesungguhnya masa malam lebih kuat untuk kesungguhan. Sesungguhnya bagimu waktu siang itu cukup panjang untuk pelbagai urusan atau sebutlah (iaitu ingatilah) selalu nama Tuhanmu, dan beribadatlah kepadaNya sepenuh hatimu. ”

Al-Muzzammil: 1 – 4 dan 6 -8
Selain itu, saidina Umar al-Khattab juga menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata, ‘golongan yang mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat’.

Lima dunia;
# 1- Jauh dari Semua Penyakit
Salman Al-Farisi meriwayatkan, Rasulullah SAW tidak pernah berkata;

“Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.”

# 2- Meningkatkan Impresi Ketakwaan di Wajah
Pernahkah anda melihat wajah pakar ibadah yang mengamalkan solat malam? Bukankah wajah mereka kelihatan berseri dan tenang? Itulah bukti kasih karunia yang diberikan Tuhan kepadanya.

Bukan itu sahaja, dengan melihat wajah mereka sahaja pun kita berasa cukup bahagia dan seronok, walaupun terasa mahu melihatnya berkali-kali.

# 3 Dicintai oleh Semua Manusia
Sesiapa yang mengamalkan ibadat malam pasti akan disayangi oleh setiap manusia, apatah lagi oleh Allah SWT. Begitulah ciri-ciri orang yang beriman dan beramal dengan Allah pasti akan mendapat kasih sayang daripada sesiapa pun.

# 4 Perbualan Dan Tindakannya Mengandungi Kebijaksanaan (Kebijaksanaan)
Sesungguhnya ciri-ciri orang yang percaya adalah orang-orang yang menyimpan kata-kata dan ucapan mereka. Kumpulan ini pastinya tidak bercakap pengabaian tetapi setiap perkataan mereka berguna dan bijak.

Begitu juga dalam perbuatan dan tindak tanduk mereka yang sentiasa berusaha menjauhi perkara yang melalaikan dan berlumba-lumba melakukan kebaikan yang mendekatkan diri kepada Allah SWT.

# 5- Kekuatan dan Kehormatan yang Dihormati (Halal and Blessed)
Dengan menunaikan setiap amal ibadah kepada Allah SWT, tidak kiralah apapun ibadahnya pasti akan ditunaikan rezeki yang melimpah-ruah, seperti makanan yang enak, kesihatan, keluarga yang bahagia dan sebagainya. Bahkan setiap rezeki akan diberkati oleh Allah SWT.

Empat Kurniaan di kemudian hari;
1. Dibangkitkan dari kubur dengan muka berseri.
2. Simplified hisab.
3. Melalui sirat al-Mustaqim dengan cepat seperti kilat.
4. Dihantar surat amalan di akhirat melalui tangan kanan.

Malam solat seperti Tahajud adalah tawaran emas kepada setiap hamba untuk membawa hubungan yang lebih dekat dengan Allah SWT.

Walau tidak mudah untuk bangun tika banyak orang sedang nyenyak tidur, waktu yang sejuk, ditambah dengan kesejukan untuk berwudhuk, namun semua ini adalah nikmat agung bagi sesiapa yang sering mengerjakannya sehingga terasa rugi pula jika meninggalkan peluang berharga itu.

TAZKIRAH KONGSIKAN

Sumber: NasihatUstaz.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *