Kegunaan Daun Pandan Selain Untuk Masakan Yang Korang Memang Tak Sangka. Lepas Ni Tanam Pokok Pandan Sendiri Boleh Guna Hari-Hari…

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Daun pandan sebenarnya banyak khasiat yang korang tak tahu. Bukan sahaja digunakan untuk memasak, daun pandan juga ada 4 khasiat lain. Nak tahu apa? Jom baca kat bawah ni.. ??

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Daun pandan sebenarnya banyak khasiat yang korang tak tahu. Bukan sahaja digunakan untuk memasak, daun pandan juga ada 4 khasiat lain. Nak tahu apa? Jom baca kat bawah ni :

1)Kegunaan pertama, korang rebus beberapa helai daun pandan dengan sukatan 2 gelas air. Didih hingga air tinggal setengah gelas. Lepas rebus, korang biar ia jadi suam dan minum air tersebut. Petua ini untuk menurunkan tekanan darah tinggi korang. Boleh amalkan sentiasa ya!

2) Minum air pandan yang direbus secara konsisten membantu membunuh kuman dalam darah.

3)Ya, air pandan boleh melicinkan kulit anda. Cara-caranya? Dapatkan air pandan sebanyak 5 titik dan amalkan minum air perahan itu bersama pisang ya.

4)Khas untuk wanita yang baru melahirkan anak, korang rebus akar daun pandan dan minum selama 40 hari. Petua ini adalah untuk mengecutkan rahim.

Selamat mencuba ya!

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Sumber:petuaibu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *