Dapat Tajaan Penuh Biasiswa, Kisah Abang Fatimah Patut Dijadikan Sumber Inspirasi Buat Remaja

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Mukhtar memang seharusnya dijadikan sumber inspirasi buat semua remaja di luar sana apabila berjaya masuk ke sekolah terbaik dunia. Bukan itu sahaja, dia juga sememangnya antara bercita-cita tinggi di usia muda.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Bayangkan, pada usia 10 tahun Mukhtar sudah berangan untuk belajar ke sini dan seterusnya ke Universiti Oxford. Paling membanggakan adalah apabila dia antara yang mendapat tajaan penuh biasiswa di kalangan 125 orang pelajar sahaja. Memang hebat sungguh!

Umur 10 tahun dah cita-cita ke sini

Terima kasih semua orang atas ucapan baik dan doa korang. Tidak dapat saya gambarkan betapa saya menghargai sokongan korang semua. Semoga Allah merahmati korang semua sekeluarga. Lihat lelaki itu dalam gambar? Itulah saya dari 2017 – 18 Mac. Saya berusia 10 tahun pada masa itu. Saya masih ingat perasaan ketika saya mula-mula melangkah ke Sekolah King Edward (KES) untuk Hari Terbuka mereka. Ia seperti  Harry Potter melangkah ke Hogwarts!

Saya dapat rasakan keserasian saya dengan sekolah itu. Saya sebenarnya boleh membayangkan diri saya di sana, menjadi salah seorang anak lelaki KES, menamatkan KES, melanjutkan pengajian saya di Oxford University dan sebagainya. Pada masa itu, segala-galanya dirasakan seperti impian untuk masuk ke KES sangat sukar … hampir mustahil! Tetapi, dengan pertolongan Allah, kerja keras saya dan sokongan semua orang, saya berjaya lulus ujian dengan cemerlang.
Dapat tajaan penuh

Saya juga rasa bersyukur kerana mendapat tajaan penuh biasiswa daripada 125 orang pelajar. Saya memang terima kasih kepada Allah kerana peluang yang telah diberikannya kepada saya untuk membuat ibu bapa saya bangga.

Jadi mengapa Sekolah King Edward? Nah, itu salah satu sekolah tinggi di UK! Ia sebenarnya diasaskan pada 1552 oleh King Edward VI & sekarang hampir 500 tahun. JRR Tolkien, pengarang terkenal ‘The Lord of the Rings’ & ‘The Hobbit’, dan banyak lagi orang yang terkenal di kalangan alumni sekolah atau mereka suka menyebutnya, “Orang Lama Edward”. Ada di antaranya adalah pemenang Hadiah Nobel! Ramai kanak-kanak lelaki terus belajar di Oxford dan Cambridge – memang inspirasi!

Sumber : Family UK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *