Sudah Betulkah Istighfar Anda? Takut Nanti Jika Tidak Betul Akan Menyebabkan Tertolaknya Rezeki

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Di antara sebab terpenting diturunkanNya rezeki ialah istighfar (memohon keampunan dari Allah) dan taubat kepada Allah. Sudah betulkah Istighfar Anda? Takut Nanti Jika Tidak Betul Akan Mengakibatkan Tertolaknya Rezeki

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Cara Yang Betul Beristighfar Oleh Mufti Kedah Sheikh Baderuddin Hj Ahmad

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Hari ini sudah masuk fasa hujung bulan Syaaban. Mudah-mudahan Allah SWT memberi kita kesempatan untuk bertemu dengan bulan Ramadhan.

Kalau dalam bulan Rejab dan Syaaban, Rasulullah SAW menggalakkan kita menambahkan amalan ibadat, apatah lagi bulan Ramadhan.

Salah satu amalan yang amat dituntut adalah beristighfar.

Kenapa perlunya beristighfar? Nak tahu jawapan ada di bawah nanti.

Tapi, yang terlebih utama adalah kita betulkan cara beristighfar dahulu.

Menurut Sheikh , kita boleh beristighfar dengan cara:

1.Baca tanpa waqaf

Astaghfirullahal’azim Allazi Lailahaillahuawal Hayyul Qayyum Waatu Builaih

2. Baca dengan waqaf

Astaghfirullahal’azim ,

Allazi Lailahaillahuawal Hayyul Qayyum ,

Waatu Builaih

Kelebihan Beristighfar

Di antara sebab terpenting diturunkanNya rezeki ialah istighfar (memohon keampunan dari Allah) dan taubat kepada Allah.

Memperbanyak istighfar, memohon keampunan kepada Allah adalah salah satu cara untuk memperolehi rahmat dan diberi rezeki dari arah yang tidak di sangka-sangka.

Hadis Nabi s.a.w. bermaksud :

“ Barangsiapa tekun beristighfar, nescaya Allah mengadakan baginya jalan keluar dari tiap-tiap kesempitan serta diberi rezeki dari arah yang tidak di sangka-sangka.”

(H.R. Abu Dawud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Hakim)

Allah akan mengampunkan kesalahan kita sebagaimana firman Allah bermaksud,

“Mohonlah ampun kepada Tuhan mu, sesungguhnya Dia Maha Pengampun.”

(Nuh: 10)

Dalam Al-Quran, terdapat nas yang menunjukkan bahawa dengan istighfar dan bertaubat kepada Allah, termasuk diantara sebab-sebab diturunkan rezeki dan dikurniakan rahmat Allah.

Dalam Al-Quran terdapat petikan kata-kata Nabi Nuh kepada kaumnya:

“Maka aku katakan kepada mereka. ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan membanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai’.”

(Nuh: 10-12)

Maka selalulah beristighfar dan bertaubat kerana ini merupakan antara sebab murahnya rezeki kita, berkatnya harta kita dan makbulnya doa doa kita kerana kita telah meminta ampun dari Allah dan InsyaAllah, Allah yang sifatnya Maha Pemurah akan mengurniakan permintaan dan memakbulkan doa kita kita. Janganlah jemu-jemu beristighfar.

Ada hadis mengatakan bahawa Rasulullah beristighfar sebanyak sekurang-kurangnya 70 kali sehari.

Maksudnya : “Bersabda Nabi s.a.w. : “Alangkah beruntungnya sesiapa yang mendapati di dalam lembarannya (amalannya), bahawa amal istighfar (nya) begitu banyak.”

(Hadis riwayat Ibnu Majah).

Aisyah berkata, “Beruntunglah, orang-orang yang menemukan istighfar yang banyak pada setiap lembar catatan harian amal mereka.”

(HR.Bukhari).

Hadis di atas jelas menunjukkan bahawa mereka yang sering mengamalkan istighfar akan mendapat keuntungan kerana، besarnya kelebihan yang terdapat dalam lafaz istighfar.

Keuntungan ini merupakan rahmat Allah Subhanahu wa Ta‘ala kepada hamba-hambaNya serta ganjaran atas ketaatan mereka kepadaNya

Astaghfirullahaladzim…

Astaghfirullahaladzim…

Astaghfirullahaladzim…

Ungkapan yang amat mudah, tetapi untuk melazimi dalam menuturkannya amat sukar. Ini adalah ungkapan paling keramat buat kita yang bergelar pendosa.

Saban waktu tidak lari daripada melakukan dosa. Dengan rasa penyesalan sebagai sang pendosa, sentiasalah menuturkan astaghfirullahaladzim, kami memohon ampun kepadaMu yaALLAH.

Beristighfarlah kerana Allah akan memberikan banyak kebaikan di dalamnya.

Rasulullah saw bersabda, “Barang siapa memperbanyakkan istighfar, maka akan diberi kelapangan dalam setiap kesusahan dan jalan keluar dari kesempitan. Dan dianugerahi rezeki dari jalan yang tiada disangka-sangka.” (Hadith Riwayat Abu Dawud dan Nasa’i).

Bacalah ia dengan hati dan merasai sehingga ke dalam jiwa kita. Pasti Allah akan memudahkan segala urusan kita.

Jika kita rasa tersepit dengan ujian, pohonlah ampun kepada Allah. Kelak Allah memberi kita jalan keluar untuk sesuatu penyelesaian dan Allah akan memberikan kita rezeki daripada arah yang tidak disangka-sangka. Ajaib bukan kuasa istighfar?

Bukan itu sahaja malahan tika tibanya musim panas dan kemarau, dan kita sangat mendambakan hujan turun.

Pasti kita akan terus merungut-rungut marah kerana panas yang berpanjangan walhal formulanya mudah sahaja, Allah hanya meminta kita untuk memohon ampun kepadaNya.

Seperti firmanNya di dalam surah Nuh, ayat 10 hingga 12,

“Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun. Sekiranya kamu berbuat demikian, Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah kepada kamu, dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai yang mengalir.”

Jelas, pengasih dan penyayangnya Allah, tatkala kita memohon ampun kepadaNya, bukan sahaja hujan yang diturunkan, malah dikurniakan pula kita banyaknya harta, dianugerahkan pula kita rezeki anak-pinak, serta diberikan kita keindahan syurga.

Tidak kiralah berapa banyaknya dosa kita, menggunung tinggi atau seluas lautan sekali pun dosa kita yang telah kita lakukan, Allah akan sentiasa menanti dan menerima taubat hamba-hambaNya.

Istighfar sahaja, mudah bukan? Jangan terlalu ikutkan rasa beratnya hati. Lafazkan sahaja, kemudian tekadkan di dalam hati untuk meninggalkan segala perbuatan dosa.

Boleh jadi dengan ungkapan taubat dan istighfar saban waktu, menjadikan kita hamba Allah yang membenci dengan perlakuan-perlakuan dosa.

Ayuh kita menjadi seperti junjungan mulia Nabi Muhammad SAW. Baginda walaupun maksum dan sudah pun diampunkan dosa-dosanya yang lalu dan akan datang, tetapi Baginda tetap melazimi istiqamah melakukan taubat lebih daripada 70 kali sehari.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Demi Allah! Sesungguhnya aku memohon keampunan daripada Allah dan aku bertaubat kepadaNya dalam sehari lebih daripada 70 kali.” (Riwayat Al-Bukhari)

Kita punya Tuhan yang penuh dengan sifat kasih sayang ke atas hamba-hambaNya. Masakan kita akan terus hanyut dengan dosa tanpa rasa bersalah dan ingin bertaubat?

Hebatnya kuasa istighfar, jika kita membacanya dan merasainya dengan hati, kelak Allah akan memberikan cahayaNya di akhirat kelak.

“Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuha (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang mukmin yang bersama dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: ‘Ya Rabb kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu’.” (Surah at-Tahrim: ayat 8)

Sesungguhnya maksiat yang kita lakukan akan meninggalkan tompok hitam dalam hati kita, dan akan menjadikan kehidupan kita kelam dan tidak tenteram.

Sedangkan istighfar akan membersihkan kembali noda hitam yang bersarang di dalam hati dan juga memberi cahaya dalam perjalanan kita. Istighfarlah sehingga hati kita benar-benar telah kuat.

Setelah itu bertaubatlah dengan bersungguh-sungguh. Mintalah kepada Allah supaya menguatkan azam kita untuk terus kekal melazimi taubat.

Taubat dan istighfar adalah merupakan eksperi sifat kehambaan dan ketaqwaan di dalam diri setiap mereka yang bergelar hamba Allah. Sebaik-baik muhasabah adalah dengan perbanyakkan istighfar.

Anda sudah istighfar dan bertaubat hari ini? Kalau belum, ucapkanlah Astaghfirullahaladzim dengan penuh rasa cinta dan penyesalan.

Sumber: dakwahtv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *