Kerana Cinta, Mereka Sanggup Murtad- 5 Selebriti Yang Menukar Agama Selepas Berkahwin

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai yang keliru dengan isu tukar agama di Indonesia selepas tersebarnya berits kematian pelakon veteran popular, Yana Zein.Perkara ini bukanlah perkara biasa di negara jiran Indonesia malah ramai artis terkenal di Indonesia rela pindah agama demi cinta.Ramai memeluk agama Islam memilih untuk murtad demi mengikuti agama suaminya. Sehingga tahun 2017 kini, tak kurang 6 artis cantik Indonesia menukar agama demi cinta.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Antara artis pindah agama paling mengejutkan dunia hiburan adalah Bunga Zainal. Difahamkan dia menjadi isteri kedua kepada seorang pengarah tersohor di Indonesia. Bunga Zaenal pindah agama dari Islam ke agama Hindu kerana mengikuti agama suaminya.

Berikut 5 artis dipercayai telah menukar agama demi cinta.

1. Asmirandah


Artis wanita jelita, Asmirandah memilih tukar agama kerana mengikuti agama yang dianuti suaminya Jonas yang beragama Kristian. Bekas kekasih Dude Harlino ini awalnya memeluk agama Islam namun selepas menikah, Asmirandah memilih mengikuti agama Jonas Rivano.

2. Nafa Urbach


Nafa Urbach juga membuat kejutan dengan keputusannya kembali memeluk agama Kristian. Ini kerana sebelum memutuskan menjadi mualaf atau masuk agama Islam, Nafa Urbach diketahui beragama Kristian.

Setelah putus hubungan dengan bekas kekasihnya Primus Yustisio, Nafa melilih Zack Lee yang kini menjadi suaminya. Nafa Urbach membuat keputusan tukar agama dan mengikut agama suaminya yang beragama Kristian.

3. Pinkan Mambo


Penyanyi Pinkan Mambo juga tukar agama setelah bernikah dengan jejaka dari Amerika dan berpindha ke sana. Bapa kepada Pinkan Mambo, Youke Mambo langsung tidak mempersoalkan anaknya untuk menukar agama.

4. Rianti Cartwright

Bintang filem Ayat-Ayat Cinta, Rianti Rhiannon Cartwright yang lebih mesra dipanggil Rianti tukar agama secara senyap dari Islam ke Kristian sebelum bernikah dengan suaminya ketika ini.

Wanita cantik yang memegang watak Aisha, isteri Fahri dalam filem Ayat-Ayat Cinta itu dikatakan melangsungkan acara pernikahan di Gereja Old St. Patrick, New York, Amerika Syarikat pada 17 September 2010. Namun, hingga sekarang Rianti masih belum memaklumkan status agama terbarunya itu.

5. Bunga Zainal

Bunga Zainal dipercayai tukar agama dari Islam ke Hindu. Dia merupakan isteri kedua Pengarah Sukhdev Singh yang beragama Hindu. Ibu Zaenal berkata anaknya pergi dan bernikah diam-diam tanpa restu darinya.

Sumber – Viral Havoc!

Sumber Katak Pisang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *