Pakar bedah ambil masa 10 jam untuk buang tumor seberat 14.9kg dari belakang leher pesakit selepas dibiarkan hampir 50 tahun

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pakar bedah mengambil masa kira-kira 10 jam untuk membuang ketumbuhan (tumor) seberat 14.9 kilogram dari belakang leher seorang pesakit yang telah dibiar dan tidak dirawat hampir 50 tahun, lapor Daily Mail.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Zhao Xingfu, 64, berkata, ketumbuhan yang dikenali sebagai lipoma itu muncul muncul di belakang lehernya 47 tahun yang lalu yang ketika itu saiznya hanya sebesar telur ayam.

Pada umur 17 tahun, Xingfu yang berasal dari Bandar Panzhou, China, pada masa itu hanya membiarkan ketumbuhan itu kerana ia tidak begitu menyakitkan dan tambahan dia tidak berkemampuan untuk membayar kos rawatan yang dikenakan.

Selepas sekian lama menanggung ketumbuhan itu menyebabkan Xingfu sukar untuk berjalan, anaknya, Zhao Jianjiang meminta bantuan dari Doktor Dong Shixiang, dari Hospital Tumor Guizhou.

Seminggu selepas pembedahan itu, Xingfu  dijangka akan kembali pulih seperti biasa dan dibenarkan untuk pulang ke rumah untuk berehat.

Meskipun perasaannya lega pembedahan itu berjaya dilakukan, Xingfu berkata, “Saya belum dapat membiasakan diri, belum lagi,” selorohnya.

Menurut Doktor Dong, ini adalah pertama kali buat dirinya melihat ketumbuhan tumor sebesar itu dalam sepanjang kariernya sebagai doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *