Jual Telur Ayam Demi Tampung Belanja Sekolah Tahfiz

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kita sanggup melakukan apa sahaja demi untuk mendapatkan ilmu. Malah, ilmu juga harus dituntut selagi nyawa dikandung badan. Ada yang meminta bantuan seperti biasiswa, pinjaman dan pelbagai cara demi ilmu yang dicari.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Perkara itu turut dilakukan oleh pihak sekolah tahfiz yang menjual telur ayam bagi menampung perbelanjaan sekolah mereka.

Pengerusi Maahad Tahfiz Sahabat Insani, Dr Mohd Huzairi Hussain menjelaskan bahawa mereka berniaga telur ayam di hadapan perkarangan sekolah mereka dari awal bulan Julai ini.

Untuk pengetahuan anda, sekolah tahfiz itu terletak di Nilai, Negeri Sembilan dan baru sahaja beroperasi sejak setahun yang lepas.

“Telur ayam gred C dijual pada harga RM6.50 sepapan yang mengandungi 30 biji manakala gred A pada harga RM7.50,” ujarnya.

“Ia jauh lebih murah berbanding pasaran iaitu RM9 dan RM12 bagi gred C dan A. Pada masa sama, kami menjual buku Amalan Harian Mukmin mengandungi ayat pelindung al-Quran yang dijual pada harga RM10 setiap satu,” tambahnya lagi.

Sehingga kini, sekolah tahfiz itu memiliki 98 orang pelajar dan pihak sekolah harus mencari dana untuk pengajian mereka dengan menjual telur ayam.

“Setakat ini, kami menjual 1,500 papan telur dan hasil diperoleh digunakan bagi menampung pengajian pelajar membabitkan anak yatim,” ujarnya sambil memberitahu mereka berniaga pada setiap hari jumaat untuk orang ramai.

Semoga ada yang sudi datang membeli hasil jualan sekolah ini seterusnya dapat membantu pelajar-pelajar ini menuntut ilmu hingga berjaya.

Sumber : RotiKaya

.

[VIDEO] ‘Kecik-Kecik Dah Membawang Pasal Rantai, Belajar Sifir Dulu!’ – Raih 400K Tontonan, Gelagat Lara Alana Dan Rakan Ajak Awal Ashaari Pergi Bangsar Village Bikin Terhibur!

Siapa yang tidak cair melihat kecomelan anak pelakon Awal Ashaari dan Scha Alyahya ini?

Terbaru Awal menerusi Instagram Lara ada memuat naik sebuah video pendek di mana dia membawa Lara dan rakan Lara, Alicia untuk ke sekolah.

Menariknya sepanjang perjalanan, Lara dan Alicia berborak mengenai rantai dan meminta Awal untuk membelikan perhiasan berkenaan di sebuah pusat membeli belah, Bangsar Village.

“Hari ni special sikit sebab Daddy hantar Lara & Alicia pergi sekolah naik @weststarmaxusmy ! Punya lah luas rasa macam Datin Datin! That’s why lah borak pun pasal rantai, Intan berlian… shopping kat bangsar village.. Lepas ni jangan mintak bag sekolah birkin sudah!,” tulisnya di ruangan berkenaan.

https://instagram.com/p/BjTfCIAjiWQ/?utm_source=ig_embed

Rata-rata dilihat terhibur dengan keletah dua kanak-kanak perempuan itu, malah ada yang mengusik Lara dan memanggilnya dengan panggilan ‘datin’.

 

Malah Awal turut dilihat meninggalkan komen di ruangan berkenaan. (Eh bukan kapsyen Lara tu Awal jugak ke yang buat??”hahaha)

Entri berkenaan yang dimuat naik kelmarin berjaya meraih hampir 400K tontonan di laman Instagram.

Sumber Instagram Lara Alana via Kisah Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *