MENDAPAT LEBIH 20,000 SHARE. AKAK NI CERITA TENTANG “DOSA PAMPERS ANAK”

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Mendapat Lebih 20,000 Share. Akak Ni Cerita Tentang “Dosa Pampers Anak”

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ramai di antara kita ni kadang-kadang tidak perasan bila melakukan perkara yang mungkin menyinggung atau menyakitkan hati orang lain. Terutamanya dengan ibu bapa.

Hati seorang ibu itu sangat lembut, kadang-kadang dengan bahasa badan itu pun boleh buatkan mereka tersinggung, namun mereka sentiasa berfikiran positif tanpa menyalahkan anak-anak mereka.

Di bawah merupakan sebuah perkongsian yang mendapat lebih 20 ribu share tentang pampers anak. Kenapa dengan pampers anak ni? Jom kita baca dan semoga kita semua sedar dan lebih peka selepas ini.

Sumber: Fizah Rosli

.

Inilah Cara Cuci Sinki Tersumbat Paling Berkesan, Tak Payah Panggil Tukang Paip Lagi! Jimat Banyak Wang Anda!

Rasanya semua orang pernah alami masalah sinki tersumbat, bukan di rumah sendiri mungkin berlaku di rumah saudara. Kena pula orang yang jenis selalu masuk dapur, mahu tak tersumbat?

Kalau biasanya anda curahkan air panas yang tengah sedang menggelegak ke lubang sinki tetapi kali ini nak kongsi cara lain yang lebih berkesan! Ya, tak payah gigih panggil tukang paip untuk membaikinya, lebih baik jika anda cuba beberapa langkah di bawah terlebih dahulu untuk menyelesaikan masalah ini. Cara ini bukan sahaja mudah, tetapi juga menjimatkan wang.

CARA PERTAMA:

Keluarkan semua air yang bertakung di dalam singki dengan menggunakan baldi kecil atau cawan. Curahkan secawan serbuk penaik ke dalam lubang singki. Diikuti dengan secawan garam halus.

Kemudian, curahkan pula setengah cawan cuka tiruan. Biarkan bahan-bahan yang dituangkan tadi bertindak selama 10 minit sebelum menuangkan air panas mendidih ke dalam lubang singki tersebut. Setelah segala kekotoran tersumbat itu dapat dihilangkan, anda boleh pam singki mengunakan alat pengepam biasa.

Nak lagi bersih, ambil sehiris lemon, kemudian gosok disekitar sinki untuk hapuskan kuman. Lagi best, tinggal bau yang cukup wangi!

CARA KEDUA:

Masukkan ½ cawan baking soda kedalam lubang sinki. Pastikan air yang bertakung di dalam sinki telah dikeluarkan.
Gunakan sudu kecil atau apa-apa yang sesuai untuk masukkan baking soda tu kedalam lubang sinki.
Selepas itu masukkan pula ½ cawan cuka kedalam lubang sinki tadi. Tunggu 5 minit supaya baking soda dan cuka tadi bertindak balas.

Kemudian, ambil satu jag air panas mendidih dan curahkan ke dalam sinki.
Lihatlah hasilnya… jadi ke tak?

Sambung langkah dibawah kalau teknik diatas tak berjaya. Itu bermaksud ada kotoran super degil yang melekat di saluran sinki. Jadi kena guna cara yang extreme sikit.
Sediakan baldi kat bawah sinki untuk tadah air yang keluar tujuannya supaya lantai tak kotor. Tanggalkan perangkap sinki, buang semua kotoran yang telah terperangkap di dalamnya ke dalam baldi yang diletakkan di bawah sinki tadi. Buka paip untuk check jika air masih lagi bertakung di dalam sinki.

Jika masih tersumbat, Tanggalkan sambungan PVC di bawah sinki.
Bersihkan saluran atau sambungan PVC tadi dengan berus gigi yang sudah tidak digunakan.
Cantumkan semua sambungan dan perangkap sinki dan siap!
Haaa… selepas ini tiada alasan lagi nak biar sinki tersumbat macam itu je, tau! Anda dah ada cara ini, sila praktikkan.

Sumber: PelikDunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *