WAHAI ISTERI…BANYAK-BANYAKLAH MINTA MAAF PADA SUAMI KERANA….

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Setiap pasangan yang bercinta pasti mengimpikan sebuah hubungan yang halal dan serius di masa depan kan. Kalau wanita, memang dari awal dah target nak jadi isteri yang taat, kalau yang laki pula memasang hajat nak jadi suami yang bertanggunjawab nanti. Tipu la kan kalau tak pernah borak macam tu dengan pasangan masing-masing.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Tapi, ia tidak lah semudah seperti yang di ungkapkan. Besar tanggungjawab bila sudah berumah tangga, tambah-tambah buat wanita yang bakal bergelar isteri kelak. Seperti kisah yang dikongsikan oleh seorang wanita ini yang bernama Nurul Hidayatul Akma Salihan mengenai tanggunjawab seorang isteri yang bagi kami amat bermanfaat untuk dibaca.

Kongsinya lagi, sebagai seorang isteri mereka perlu lebih kerap untuk memohon maaf daripada suami kerana kadang kala mereka boleh alpa dalam menjalankan tanggungjawab yang sudah diamanahkan oleh suami.

Jom kita ikuti perkongsiannya dibawah untuk ketahui lebih lanjut. Semoga ia bermanfaat untuk anda.

SYURGA SEORANG ISTERI

Dugaan paling besar adalah bersabar.

Jadi seorang isteri, hal yang amat kritikal bagi kita ialah suami. Kita makhluk Allah yang sarat dengan emosi dan kadang terlalu menuruti kata hati, lalu memang satu hal yang menakutkan kalau ada kata-kata dan tindak tanduk kita yang melukai hati suami sengaja atau tidak sengaja.

Rasulullah S.A.W sebut dengan jelas tentang perangai orang perempuan, saat berdepan dengan satu saja pun keburukan suami, si isteri boleh lupa dengan kebaikan suaminya yang lain. Perangai inilah yang paling banyak menjerumuskan perempuan ke neraka. Allah. betapa ngerinya!

Jadi seorang isteri, banyak-banyakkanlah minta maaf dari suami. Mungkin ada terkurang layanan kita, terkasar bahasa kita, terlajak berprasangka, tercerita tentang aibnya pada sesiapa.

Allah ya Allah, rendahkan hati kita untuk merayu kemaafan darinya. Jangan kita hanya nampak kelemahan dia tapi kita lupa kelemahan kita. Jangan kita sibuk besar-besarkan kesilapannya tapi kita pandang kecil kesilapan kita.

Pandang muka suami kita, siapa pun dia, itulah yang Allah dah pilihkan sebagai jodoh kita. Itulah lorong nikmat, itulah juga lorong ujian Allah buat kita.

Semua buruk baik dia boleh jadi asbab kebaikan untuk kita. Mungkin untuk tundukkan ego kita. Mungkin untuk Allah beri pahala melalui sabar kita. Mungkin untuk latih kita berdikari dan keluarkan potensi diri. Ada sebabnya. Pasti ada sebabnya!

Minta Allah jaga rumahtangga kita. Kalau ada hal tentangnya yang kita tidak suka, banyakkan berdoa pada Allah. Kita tidak boleh ubah suami kita, tapi Allah boleh. Minta dari Allah. Jaga hubungan kita dengan Allah agar mudah kita minta Allah jaga rumahtangga kita.

Masya-Allah, indahnya kesudahan hidup seorang isteri andai dia mati dalam keadaan mendapat redha seorang suami. Indahnya janji Allah bahawa isteri yang diredhai suaminya boleh masuk syurga dari mana-mana pintu yang disukainya. Indah sangat, kawan-kawan! Tidak teringin ke kita untuk mendapatkannya?

Hari ini, ayuh simpan niat untuk jadi isteri yang lebih baik daripada semalam. Simpan hasrat untuk cuba dan kemudian cuba. Allah pandang usaha kita. Allah pasti beri ganjaran walau pun pada sekecil-kecil usaha kita. Inshaa-Allah.

Ayuh tutup aurat kita serapat mungkin agar kita bakal menjadi ketua bidadari untuk suami kita di syurga kelak. Lindungi walau sehelai rambut. Litupi walau hanya tapak kaki yang kita rasa hanya berada di bawah tapi ia yang bakal menentukan ke syurga kah kita.

Ya Allah,

Jadikanlah isteri yang membaca ingatan ini sebagai isteri menyejukkan hati suami mereka ya Allah. Aamiin.

SUMBER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *