Bil Saya Dari RM205 Sebulan Turun Mendadak Ke RM39.89. Ini Tips Cara Penggunaan Air-Cond Yang Betul Untuk Elakkan Bil Melambung

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Cara Penggunaan Air-Cond Yang Betul Untuk Elakkan Bil Melambung (SILA SHARE)

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Artikel ini merupakan perkongsian Nael Sahlan yang menceritakan cara-cara penggunaan alat penghawa dingin yang betul bagi menjimatkan bil eletrik di rumah anda.

…Bil letrik rumah aku meningkat sebanyak 150% pada bulan lepas. Mungkin kerana penggunaan alat penghawa dingin yang kerap sejak kebelakangan ini menjadi bil elekrik rumah aku lebih mahal daripada bulan-bulan sebelumnya.

Aku kemudiannya cuba mencari di internet cara-cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga eletrik semasa menggunakan penghawa dingin dan berikut merupakan jawapan yang aku perolehi:

Tetapkan mod penghawa dingin kepada mod Kering/Dry

Untuk pengetahun, kompressor alat penghawa dingin akan menggunakan tenaga eletrik yang tinggi apabila anda tetapkan suhu bilik di bawah 24°C.

Di dalam mod Kering/Dry ini, suhu terendah yang boleh dicapai adalah 25°C, maka kompressor alat penghawa dingin tidak akan menggunakan tenaga elektrik yang terlampau tinggi di dalam mod ini.
Harap maklum bahawa penggunaan eletrik oleh alat penghawa dingin anda adalah pada tahap maksimum sekiranya anda menetapkan mod Sejuk/Cool dengan suhu 16°C.

Jadi, pada waktu malam, disyarankan supaya anda menetapkan sahaja alat penghawa dingin anda pada mod Kering/Dry bagi menjimatkan penggunaan elektrik

Tidak perlu dirisaukan akan berasa panas dengan suhu 25°C kerana udara dingin akan terkumpul di dalam bilik anda dan suhu semakin menurun sehingga subuh pada waktu malam.
Jangan risau, Allah memang ciptakan badan kita agar dapat menyesuaikan badan dengan suhu persekitaran. Sebab itu, orang yang duduk di Iceland itu relaks saja walaupun suhu di bawah -°C. Ini kerana badan mereka sudah terbiasa dengan suhu persekitaran.

Bil Saya Dari RM209

Itu sajalah perkongsian saya, semoga bermanfaat. Cubalah dulu, kalau tak sejuk juga, maksudnya anda perlu membeli aircond baru inverter. Confirm jimat.

 

Tidak Perlu Berhabis Duit, Wanita Ini Kongsi Cara Jimat Elektrik Paling Mudah

Bil Saya Dari RM209
Tenaga elektrik sekarang sudah menjadi satu keperluan dalam kehidupan harian kita, tetapi ramai kini merungut tentang kenaikan tarif elektrik di mana ada yang mengatakan ia membebankan.

Ada diantara kita sanggup berhabis ratusan malah ribuan ringgit untuk membeli barangan yang kononnya menjimatkan tenaga dan ada yang sanggup mengupah juruelektrik untuk mengubahsuai sius utama yang sudah pasti salah di sisi undang-undang.

Tahukan anda, sebenarnya ada boleh menjimatkan elektrik dirumah anda secara mudah dan tidak perlu mengeluarkan duit, tips ini dikongsikan oleh Puan Liyana Syazwaniyang ternyata begitu senang dan berkesan selepas dilakukan.

Menurut tulisan beliau dilaman Facebooknya, caranya ialah cabut plug apabila tidak digunakan dan ternyata apabila membacanya baru admin sedari selama ini admin sendiri membazir elektrik secara tidak sedar kerana apabila sesuatu barang elektrik digunakan terutamanya lap top admin sendiri tidak pernah cabut plug selepas digunakan.

Jom ikuti sedikit pengalamannya dalam hal ini.

Bil-bil elektrik dari bulan Jun – Dec 2015.

Baca cas semasa sahaja.

June – RM205.00
Jul – RM163.41
Aug – RM126.21
Sep – missing *scratching head*
Oct – RM63.64
Nov – RM84.00
Dec – RM39.89

Bil Saya Dari RM209
Bulan Jun – Ogos hanya memaparkan cas bil semasa,

Bulan September, mula mencabut semua plug elektrik yang tidak digunakan, ketika suami bertugas di luar kawasan.

Bil bulan Oktober ada berlakunya penurunan. Ok!

Bulan November, suami ada di rumah dan masih belum biasa dengan peraturan baru dan selalu tinggalkan laptopnya yang dicas sehingga pagi.

Bil elektrik bulan Disember? ?

Contoh,

Jika anda menggunakan kipas, cabut plug kipas tersebut apabila anda keluar dari bilik walaupuan anda akan kembali masuk ke dalam bilik beberapa jam kemudian.

Anda boleh menggunakan penghawa dingin atau apa saja barangan elektrik di rumah apabila perlu.
Caranya ialah, plug barangan elektrik kekal dicucuk pada soket terutamanya extension plug (1 plug dengan 2-5 plugs?)

“Memang tinggilah bil!”

Pembetulan, kami juga menggunakan penghawa dingin. Jadi, apabila tidak digunakan, kami cabut plug (jika ada). Bukan hanya sekadar menutup suisnya sahaja.

Namun begitu, plug barangan elektrik yang utama speerti Peti Ais, Thermo Pot, dan yang berkepenting
___________________________________________________________________________

Jun – aug: just to show our normal bills
Sept: start unplug all unused plugs (while husband was outstation)
Oct: ada reduction. Ok!
Nov: Hubby was home and still havent get use to the new rule. He loves leaving his laptop charging until morning.
Dec: smile emoticon

What do we do:
Switch off and unplug unused plug. Everytime.

Example:
If u use stand fan, unplug the plug when u want to leave the bedroom. Although u need to use it again after few hours. Haha.

U can use aircond or any other home appliances when needed. The trick is the plug remained at the socket especially extension plug (1 plug with 2-5 plugs?)

Memang tinggi la bill. ? ?

Edited to add, we also use aircond. So unplug it (if ada plug la.. bukan suiz) when not in use. If can minimize the usage lagi baik.

Plug yang tak dicabut: fridge, thermo pot, ubat nyamuk elektrik

Just sharing our experiment. All the best
Bil Saya Dari RM209
Kredit: Siakapkeli.my
Via: manifesto.website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *