Jangan Tanam Daun Pandan Sampai Terlalu Merimbun Kerana…

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sudah menjadi kebiasaan orang dikampung untuk menanam pokok pandan dan biarkan ia merimbun hingga menjadi semak kerana tidak dijaga.

Tahukah anda bahawa suasana pokok panda yang merimbun berkenaan sebenarnya menarik perhatian binatang berbisa untuk jadikan ianya sebagai sarang untuk membiak dan tinggal.

Dikongsikan oleh Puan Salmiah Marzuki di mana beliau telah dipatuk ular berbiasa ditangannya ketika hendak mengambil daun pandan di rumahnya di mana daun pandan berkenaan dibiarkan merimbun di belakang rumah.

41 hari yang lalu…jari saya digigit ular…6hari 6mlm saya menginap di hospital….akibat gigitan ini, sehingga sekarang jari masih tidak dpt berfungsi spt asal….

Bukan ini cerita yang saya nak smpikan tetapi aya ingin berkongsi nasihat seorg doktor agar jangan membela pandan di belakang rumah sehingga terlalu merimbun….

Memadai dengan menanam di dalam pasu untuk kegunaan sendiri (yang menanam untuk tujuan komersial lain cerita ya)…..doktor kata, berdasarkan pengalamannya bertugas di unit orthopedik, banyak kes “snake bite” berlaku ketika di kawasan pokok pandan (termasuk kes saya…hihi)…

Ular memang suka bersarang di celah2 rimbunan pokok pandan…..berhati2 ya semua rakan kebun bandar…

Sumber: Kebun Bandar: Jom Tanam Sendiri
.
Lipas Banyak Dalam Kereta? Cara Ini Boleh Membantu Anda

Kereta sering kali digunakan oleh anda untuk pergi ke satu-satu tempat, ianya adalah salah satu pengangkutan yang memudahkan pergerakan anda, selain dari menaiki pengangkutan awam. Bagi mereka yang tingggal di apartment, kereta sudah semestinya diletakkan di tempat terbuka, dan bagi mereka yang mempunyai ruangan khas parkir di rumah, kereta akan diletakkan di garaj.

Namun begitu, tidak kira di mana sahaja anda meletakkan kereta, ada sahaja serangga kecil yang dapat menyelinap masuk ke dalam kereta anda, tidak kiralah anda sudah menutup rapat tingkap kereta anda. Ini kerana, serangga kecil ini boleh sahaja masuk melalui ruangan enjin, atau melepasi penyaman udara di dalam kereta.

Lipas adalah salah satu serangga yang paling ditakuti kebanyakan orang, dan apabila ianya mula merayap di kaki, sudah pasti anda akan berasa tidak keruan. Bukan itu sahaja, lipas juga memberikan bau yang tidak menyenangkan, jika mereka berada dalam kereta anda.

Tetapi, anda kini sudah boleh menarik nafas lega, kerana saudari, Cik Zati, kongsikan petua yang boleh digunakan dalam memerangkap lipas di dalam kereta anda. Nampak amat mudah sahaja petua ini, mana tidaknya, bahan yang digunakan boleh didapati dari dapur rumah sahaja, jom kita tengok sikit.

LIPAS DALAM KERETA
Saja nak share, ini hasil tangkapan malam tadi dalam kereta abah Mia.

Kalau ada yang nak try petua ni pon boleh.

– Minyak masak terpakai
– Majerin
– Susu pekat manis

Campurkan ketiga-tiga bahan di atas di dalam satu bekas.

Letak semalaman dalam kereta, esok pagi boleh tuai hasilnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *