Rahsia Keledek Ungu Mampu Mengurangkan Risiko Kanser Usus yang ramai tidak tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sedap Kan “KELEDEK UNGU” Ni… Jom Lihat Penyakit Yang Mampu Ditangani Olehnya!! Tak Rugi Makan Keledek Ni!!??

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Amalan memakan keledek (keladi) ungu dipercayai dapat menurunkan risiko menghidap barah kolon sehingga enam kali ganda.

Penyelidikan yang dijalankan Universiti Pennsylvania State, Amerika Syarikat itu mendapati, keledek ungu dapat menyekat penyebaran sel stem kanser dalam usus besar.

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Biochemistry itu dijalankan ke atas babi yang mempunyai sistem penghadaman hampir sama seperti manusia

Salah seorang penyelidik, Prof. Jairam Vanamala berkata, babi yang diberi makan keledek ungu didapati mempunyai protein pemusnah dikenali sebagai interleukin-6 (IL-6), enam kali ganda lebih rendah daripada kumpulan yang diberi diet normal. Sebagai rekod, IL-6 boleh mencetuskan tumor dan penyakit radang usus yang lain.

“Kami dapati kentang putih mempunyai sebatian kimia yang berguna tetapi keledek ungu yang kaya beta karotena mempunyai konsentrasi sebatian antiradang dan antioksidan yang lebih tinggi.

“Menerusi penemuan ini, kami menjadikan keledek ungu sebagai model untuk mengkaji manfaat kentang lain kepada kesihatan pada masa depan,” katanya.
Tiada Tanda-tanda Kanser Usus? Anda Pasti?

Individu yang mempunyai penyakit kanser lebih-lebih lagi kanser pada bahagian usus jika ianya didiagnosis pada peringkat awal, mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk di rawat dan mempunyai harapan untuk sembuh jika ianya dicegah. Barah colorectal (CRC), dikenali juga sebagai barah usus dan barah colon, adalah perkembangan barah dari usus besar atau rektum pada bahagian usus besar. Barah adalah pertumbuhan sel-sel tidak terkawal yang mempunyai keupayaan untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain. Ia merupakan tanda-tanda kanser usus pada peringkat awal. Sudah pasti apabila melibatkan kanser, mencegah kanserlebih baik daripada mengubatinya secara tidak langsung tanda-tanda awal amat penting untuk anda ketahuinya.

TANDA-TANDA KANSER USUS

Pada peringkat permulaan, mengetahui tanda-tanda dan gejala kanser colorectal dan memahami risiko, anda mungkin mampu mencegah kanserusus ini daripada berlaku kepada diri anda, atau ianya membantu anda untuk mengesan seawal yang mungkin bahawa yang anda telah menghidapi kanser usus. Beberapa peringkat awal dan tanda-tanda kanser usus ataupun colorectal mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda atau gejala. Itulah mengapa sebabnya pemeriksaan sangat penting dilakukan bagi mengesan tanda-tanda kanser usus ini.

Tanda-tanda kanser usus yang sering dialami:

Sakit ataupun senak dibahagian perut
Mengalami kekejangan perut
Sakit perut yang berterusan
Kehilangan berat badan
Jaundis atau demam kuning
Berdehit atau sesak nafas
Batuk yang kronik atau sakit dada
Kerap demam atau terkena jangkitan
Kesukaran menelan

TIADA GEJALA ATAUPUN TANDA-TANDA KANSER USUS?

Adalah penting untuk membuat pemeriksaan bagi mengesan tanda-tanda kanser usus, tanpa mengira masa dan tempat mahupun gejalanya. Jika ianya dibasmi lebih awal, merawat kanser dan mempunyai harapan untuk pulih adalah satu peluang yang besar.

Ia tidak normal bagi sesetengah individu yang telah didiagnosis pada peringkat awal iaitu pada tahap I atau II, ianya tidak akan mengalami sebarang tanda-tanda kanser usus atau gejala penyakit ini. Gejala ataupun tanda-tanda kanser usus ini pada peringkat awalnya, ia selalunya tidak jelas. Ianya hanya akan diketahui apabila kanser colorectal ini telah berkembang menjadi kanser pada peringkat akhir ataupun telah menyebarkan tanda-tanda kanser usus dan gejala yang akan muncul.

Kadang-kala, ketumbuhan boleh menghalang usus dan menyebabkan sakit yang teramat di kawasan perut secara tiba-tiba, kembung dan berasa tidak selesa. Jika anda menganggap anda mempunyai usus yang tersumbat, anda disarankan berjumpa dengan GP ataupun seorang pakar anda secepat yang mungkin atau anda boleh terus ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang lanjut.

KANSER USUS BESAR

Majoriti pesakit kanser usus kebanyakkannya usus yang terlibat adalah usus besar atau lebih dikenali sebagai colon cancer. Usus besar, adalah di mana tubuh mengeluarkan air dan garam dari sisa pepejal. Sisa kemudian bergerak melalui rektum dan keluar badan melalui dubur. Colon polyps mungkin bermula sebagai ketumbuhan dan berkembang menjadi kanser. Setelah polyps berubah menjadi kanser, pertumbuhan yang lambat dan penyebaran ketumbuhan ini dalam usus besar dapat menghasilkan beberapa gejala yang amat ketara.

PUNCA-PUNCA KANSER USUS BESAR
Dalam kebanyakan kes, masih tidak jelas apa yang menyebabkan kanser colon. Kanser colon ataupun dikenali sebagai kanser usus, berlaku apabila sel-sel yang sihat di usus besar telah melakukan kesilapan dalam cetak biru genetik mereka dan DNA. Sel-sel yang sihat tumbuh dan dibahagikan dengan cara yang teratur untuk memastikan tubuh berfungsi dengan seperti biasa ataupun normal. Tetapi apabila DNA sel telah rosak dan menjadi kanser, sel-sel terus terbahagi walaupun sel baru itu tidak diperlukan. Apabila sel-sel terkumpul, mereka membentuk ketumbuhan. Dan sel-sel kanser boleh bergerak ke bahagian lain badan untuk membentuk deposit di situ ataupun pada bahagian metastasis.

Mengambil langkah awal dengan mengdiagnosis adalah langkah terbaik dalam mencegah kanser selain mendapatkan maklumat awal tentang tanda-tanda kanser usus. Bagi mereka yang ragu tentang kepentingan pemeriksaan rutin, pertimbangkan faktor-faktor berikut yang dikaitkan dengan peningkatan risiko colon cancer ataupun kanser usus besar ini.

GEJALA DAN TANDA-TANDA KANSER USUS BESAR

Sembelit atau cirit birit
perubahan dalam pembuangan najis
najis yang longgar dan sempit
berlaku pendarahan rektum atau terdapat darah dalam najis
sering kali sakit perut, kekejangan, kembung, atau mempunyai gas dalam perut
berasa sakit semasa proses pergerakan usus
kerap kali untuk membuang air besar
sering berasa lemah dan mudah berasa letih
kehilangan berat yang tidak stabil
irritable bowel syndrome (IBS)
anemia yang menyebabkan kekurangan zat besi

FAKTOR PENYEBAB KANSER USUS
Umur dan Penuaan

Umur adalah faktor utama dan berisiko untuk kanser mendapat colon cancer ataupun kanser usus besar ini. Pada umumnya daripada kes yang berlaku pada orang yang berumur 45 hingga 84 tahun.

Penggunaan Alkohol

Penggunaan alkohol merupakan faktor penyumbang kepada empat jenis kanser, termasuk kanser colorectal. Lain-lain termasuk kanser hati, kanser payudara, dan kanser mulut.

Risiko Diabetes

Ketergantungan insulin menyumbang kepada perkembangan kanser usus besar ini. Semuanya telah menjelaskan bahawa, pesakit kencing manis adalah lebih cenderung untuk mengembangkan kanser usus besar.

Faktor Pemakanan

Amalan pemakanan diet tinggi lemak dan kolesterol, terutamanya dari sumber haiwan, dikaitkan dengan kanser usus besar. Makanan tinggi lemak boleh menukar sel-sel normal ke sel stem yang kemudiannya berpotensi untuk menukarkan ianya menjadi ketumbuhan.

Sejarah Keluarga

Sekiranya salah seorang yang mempunyai penyakit ini, hubungan antara ibu bapa, adik-beradik, atau anak, risiko anda boleh untuk mendapat penyakit ini amatlah tinggi dan ianya mencecah tiga kali ganda dalam beberapa kes.

Faktor Genetik

Penyebab keturunan adalah yang paling umum termasuk mutasi genetik yang dikaitkan dengan perkembangan Familial Adenomatous Polyposis ataupun FAP dan Hereditary Non-Polyposis colorectal cancer HNPCC, ataupun kanser kolorektal bukan dari segi keturunan.

Inflammatory bowel disease

Inflammatory bowel disease (IBD) dicirikan oleh keadaan seperti kolitis ulseratif dan penyakit Crohn. Kedua-duanya dikaitkan dengan perkembangan kanser colorectal. Secara umumnya, semakin lama seseorang mempunyai IBD, semakin besar peluangnya untuk mengembangkan kanser colon ini.

Precancerous Polyps

Polyps usus besar adalah rumpun sel kecil yang membentuk lapisan-lapisan pada usus. Kebanyakan semua kanser kolon berkembang dari polyps adenomatous, bukan kanser yang sama seperti struktur ke tisu yang biasa ataupun normal, akan tetapi ianya mampu menyerang secara tiba-tiba dan ia mampu menjadi ganas apabila ianya bertumbuh.

Risiko kepada perokok

Dari segi kanser usus ini, merokok pada jangka masa yang panjang, dikaitkan dengan pertumbuhan polyps yang mampu mempercepatkan serta penyerapan karsinogen pada tisu mukosa pada usus.

TAHAP BAGI KANSER USUS
Terdapat cara yang berbeza dalam mengklasifikasikan barah colon ataupun kanser usus besar ini. Tahap bergantung kepada sejauh mana kanser itu telah tersebar dalam tubuh badan manusia. Berikut adalah sedikit ringkasan tentang tahap atau empat peringkat yang biasa digunakan di mana kanser pada awalnya di setiap peringkat

Tahap 0: Kanser ini berada di peringkat awal. Ia dikenali sebagai carcinoma in situ.
Tahap 1: Kanser telah berkembang menjadi lapisan tisu tahap seterusnya, tetapi belum mencapai nodus limfa atau organ lain.
Tahap 2: Kanser telah mencapai lapisan luar colon, tetapi ia tidak menyebar di luar colon.
Tahap 3: Kanser telah berkembang melalui lapisan luar colon dan ia telah mencapai satu atau tiga nodus limfa.
Tahap 4: Kanser telah mencapai tisu lain di luar dinding colon. Apabila tahap 4 berlaku, kanser mencapai pada bahagian lain badan.

Kanser berkembang secara progresif. Pada peringkat awal, ia tidak menunjukkan tanda-tanda kanser usus secara menyeluruh. Setiap peringkat adalah tidak tetap tetapi ia menerangkan fasa di mana perkembangan tertentu berlaku.

RAWATAN BAGI BARAH ATAU KANSER USUS

Rawatan berupaya dan berusaha untuk menghilangkan kanser serta melegakan gejala yang menyakitkan. Buat masa ini, masih tiada lagi rawatan yang tunggal untuk sebarang kanser, tetapi terdapat beberapa pilihan yang paling umum untuk barah usus.

PEMBEDAHAN
Pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian atau semua usus besar dipanggil colectomy. Pakar bedah menghilangkan bahagian colon yang mengandungi kanser dan kawasan sekitarnya. Pembedahan paliatif boleh melegakan gejala dalam kes barah yang tidak boleh dirawat. Tujuannya adalah untuk melegakan sebarang penyumbatan usus besar dan menguruskan sakit, pendarahan, dan gejala lain.
KEMOTERAPI
Kemoterapi adalah penggunaan bahan kimia yang mengganggu proses pembahagian sel dengan merosakkan protein atau DNA bagi merosakkan dan membunuh sel-sel barah. Rawatan ini mensasarkan mana-mana sel-sel yang cepat terbahagi, termasuklah yang sihat. Kemoterapi biasanya digunakan untuk merawat kanser yang telah merebak kerana ubat-ubatan ini bergerak melalui seluruh badan.
RAWATAN SINARAN
Rawatan radiasi merosakkan dan membunuh sel-sel kanser dengan menumpukan sinar gamma yang tinggi kepada mereka. Sinar gamma radioaktif dipancarkan dari logam seperti radium, atau dari sinaran tinggi seperti sinar-x. Radioterapi boleh digunakan sebagai rawatan mandiri untuk mengecilkan ketumbuhan atau memusnahkan sel kanser, serta di samping rawatan kanser lain.

TIPS PENCEGAHAN KANSER USUS

Kerap berjumpa dengan doktor iaitu mendapatkan ujian saringan berkala untuk kanser adalah cara yang tunggal terbaik untuk melindungi diri anda daripada penyakit ini. Ia boleh membantu mengesan tanda-tanda kanser usus.
Henti merokok, Ia tidak perlu disangkal lagi, tetapi tidak merokok adalah perkara yang amat terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan diri anda sendiri.
Lakukan aktiviti fizikal. Ia mengurangkan risiko pelbagai penyakit serius, apa-apa jumlah aktiviti fizikal adalah lebih baik ia adalah untuk mensasarkan kira-kira 30 minit atau lebih setiap hari.
Berhenti minum alkohol. Ia adalah satu perkara yang menakjubkan apabila ia mendatangkan kepada kesihatan. Peminum harus mencuba untuk mengurangkan atau berhenti.
Kurangkan pengambilan daging merah. Cuba untuk makan tidak lebih daripada tiga hidangan setiap minggu. Kurang daripada itu adalah lebih baik.
Pengambilan kalsium dan vitamin D. Terdapat bukti yang baik yang mendapat cukup kalsium dan vitamin D boleh membantu melindungi daripada barah usus.

Justeru itu, banyak langkah untuk mencegah kanser ini. Pelbagai cara untuk mengelakkan terjadinya barah telah dipraktikkan. Hal ini bertujuan untuk keselamatan diri anda dan untuk mengesan secepat yang mungkin tanda-tanda kanser usus disamping dapat memberikan rawatan dengan kadar yang segera.

Sumber : kisahhati.website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *