“Dilempar Roti Berinti Daging Babi” Reaksi Pemain Bola Sepak Muslim Ini Buat Penonton Terdiam!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Walau kinzir sekalipun kalau dah nama makanan bukan untuk dilempar dibuang. Turun dajjal kelak 2 tahun berturut-turut bumi gersang tanpa makanan, waktu tu barulah jiwa jahil ni semua tahu erti penyesalan buat makanan macam gini! ??

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Pemain Bola Muslim Dilempar Roti Berinti Daging Babi, Ini Reaksinya Yang Mengejutkan Penonton

Dalam satu perlawanan bola sepak Schalke 04 menentang Bayer Leverkusen, penyokong Schalke 04 bertindak melempar roti berinti daging babi kepada pemain bola sepak Turki, Hakan Calhanoglu

Hakan Çalhanoğlu merupakan pemain bola sepak profesional Muslim dari Turki.

Dalam satu perlawanan bola sepak Schalke 04 menentang Bayer Leverkusen, penyokong Schalke 04 bertindak melempar roti berinti daging babi kepada pemain bola sepak Turki, Hakan Calhanoglu kerana dia seorang Muslim.

Namun tindak balas yang diberikan oleh pemain kebangsaan Turki ini mengejutkan penonton bola sepak yang hadir. Apa yang beliau lakukan?

Çalhanoğlu mengumpulkan roti tersebut dan mencium sebanyak tiga kali dan meletakkan roti tersebut ditepi padang.

Seperti diketahui, umat Islam dilarang sama sekali untuk menyentuh apatah lagi memakan babi, namun reaksi yang ditunjukkan oleh pemain ini sangat tidak disangka sekali.

Dalam budaya Turki juga, roti sangat dihormati kerana ia merupakan antara makanan utama yang kebanyakan menjadi makanan diet rakyat. Adat untuk tidak meninggalkan roti di atas lantai adalah untuk menghormati mereka yang tidak mampu membeli roti.

Perlawanan ini telah berakhir dengan skor 1-1 dan Çalhanoğlu mendapat banyak puji-pujian dengan tindakan profesionalnya terhadap provokasi semasa perlawanan.

sumber: LaiciKang.com

P/S: Islam tak ajar membazir makanan apatah lagi melempar makanan macamni walaupun makanan berisi “B##I”, ini contoh mulianya akhlak orang Islam. Sebar biar terbuka mata dunia! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *