AHLI ARKEOLOGI JUMPA BUKTI NYATA BERLAKUNYA PERISTIWA BANJIR BESAR NABI NUH!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Orang kafir sebenarnya depa tahu benda ni benar tapi depa seleweng fakta nak bagi nampak depa jugak betul, maka kisah ni pun jadilah kisah antara Zeus dan Prometheus pulak ?

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Kisah banjir besar zaman Nabi Nuh merupakan kisah terkenal yang bersumberkan dari kitab suci, baik itu agama Nasrani, Yahudi, dan Islam. Ramai di antara kita pasti sudah tahu bagaimana kisah Nabi Nuh dan banjir besar.

Dalam Al-Quran saja, ada beberapa ayat yang menjelaskan bahawa Allah memerintahkan Nabi Nuh untuk membuat bahtera kerana akan segera terjadi banjir besar yang akan menenggelamkan seluruh daratan di muka bumi. Hanya pengikut Nabi Nuh sahaja yang naik bahtera dan selamat dari banjir besar tersebut

Begitulah kira-kira kisah ringkas banjir besar zaman Nabi Nuh. Kerana peristiwa ini sudah sangat lama terjadi, penyelidik sukar mencari bukti-bukti peninggalan Nabi Nuh, termasuk bahtera raksasa yang digunakan sewaktu banjir besar tersebut berlaku.

Walaupun demikian, ada banyak bukti saintifik yang membuktikan bahawa banjir besar zaman Nabi Nuh benar-benar pernah terjadi. Berikut ulasan tentang bukti saintifik banjir besar zaman Nabi Nuh, yang disiarkan dari Listverse.

1. Penemuan Bahtera Nabi Nuh

Menurut teks zaman kuno, bahtera Nabi Nuh dipercayai berhenti di seberang Gunung Ararat di Turki. Seorang penyelidik bernama David Allen Deal pernah mengaku membuat pencarian saki baki dari bahtera peninggalan Nabi Nuh. Berita tersebut terus menjadi tajuk utama pada akhir tahun 1990-an.

Di seberang Gunung Ararat, terdapat sebuah tapak yang dikenali sebagai Naxuan. Laman ini pertama kali ditemui pada tahun 1940. Garis-garis besar yang aneh tiba-tiba muncul di tanah ketika itu, atau tepatnya setelah terjadi gempa.

Pada tahun 1960, majalah Life menyiarkan gambar tapak tersebut. Tapi setelah Allen melakukan kajian menyeluruh di tapak tersebut selama 10 tahun, beliau mendakwa dalam bukunya yang berjudul “The Day Behemoth And Leviathan Died”, bahawa tapak tersebut merupakan tempat Nabi Nuh berhenti selepas banjir besar.

2. Beberapa Peradaban Menceritakan Kisah Yang Sama

Bukan hanya kitab suci saja yang mengisahkan tentang banjir besar Nabi Nuh, namun beberapa peradaban terkenal seperti Rom kuno dan Yunani kuno juga menunjukkan kisah yang hampir sama dengan kisah Nabi Nuh.

Dalam mitos legenda Yunani, Zeus (dewa dalam kepercayaan orang Yunan), akan menghantar banjir besar kepada musuh-musuhnya. Diceritakan ada yang tahu rancangan Zeus untuk menghantar banjir iaitu Prometheus yang menyuruh anaknya untuk segera membina sebuah bahtera.

Manakala menurut versi orang Rom kuno, Tuhan menghantar banjir besar kepada orang-orang jahat. Dalam cerita versi Rom ini, Deucalion dan isterinya, Pyrrha menyelamatkan diri daripada banjir besar tersebut dengan naik perahu besar.

3. Göbekli Tepe: Bandar Pertama Yang Dibina Selepas Banjir

Laman kuno Göbekli Tepe dipercayai oleh ahli sejarah sebagai daerah atau bandar pertama yang dibina sejak banjir. Bangunan dan pengetahuan terkini mengenai pengairan dan pertanian dijumpai di tapak ini.

Menurut perspektif kuno, pembuatan bahtera Nuh dipercayai menggunakan teknologi maju. Sehingga muncul anggapan bahawa Göbekli Tepe adalah bandar pertama yang dibina dengan bantuan Nabi Nuh. Selain itu, para penyelidik membuat kesimpulan bahawa tapak ini sudah ada sejak 10,000 sebelum Masihi.

Sekarang tapak ini berada di wilayah Turki, dan dulunya tapak ini pernah menjadi tempat tinggal orang-orang Armenia. Ramai daari mereka yang mendakwa bahawa mereka keturunan terus dari orang-orang yang tinggal di Göbekli Tepe.

4. Banyak Ditemukan Bandar Di Bawah Air

Penyelidik sudah banyak menjumpai bandar di bawah air. Banyak pula di antara bandar bawah air tersebut yang tenggelam pada 10,000 sebelum Masihi, waktu yang dipercayai banjir kilat Nuh terjadi.

Salah satu contohnya adalah runtuhan bawah laut yang terletak di luar pantai Okinawa, Jepun. Pada tahun 1996, sisa runtuhan raksasa dijumpai di sana. Yang menjadikan penemuan ini menarik kerana runtuhan itu dipercayai dulunya sebagai peradaban yang maju.

Kemudian di luar pantai India, di mana runtuhan dijumpai beberapa batu di bawah permukaan air dengan menggunakan sonar. Dipercayai bandar tersebut tenggelam dalam tempoh akhir Zaman Ais.

Jika dikaitkan dengan kisah Nabi Nuh, adakah mungkin bandar-bandar zaman dulu ini tenggelam kerana banjir kilat seperti yang dikisahkan dalam kitab suci?

Sumber: Laicikang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *