Subhanallah! Ini Sebabnya Jenazah Ibu Masih Elok, Tak Berbau Setelah Meninggal 12 Tahun!!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Baru-baru ini viral di page Saya Orang Johor satu posting yang dikongsi oleh seorang wanita melalui laman sosial facebook. Status dikongsi oleh Amina Jasmine yang memberitahu bagaimana proses pemindahan semula kubur arwahnya ibunya yang sudah 12 tahun meninggal dunia kerana satu projek pembangunan di situ. Perkongsiannya begitu menyentuh hati dan layak dijadikan iktibar untuk semua insan yang masih hidup

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sungguh menakjubkan walaupun emaknya sudah meninggal 12 tahun lalu namun jenazah ibunya masih elok. Masih dalam keadaan kain kafan yang tidak koyak. Bantal dan tali yang masih ada dan susuk badan emaknya juga gelas di pandangan mata dia dan adik beradiknya.

Jenazah ibunya yang masih elok.

Menurutnya jenazah emaknya cukup sifat dan tidak berbau. Sesungguhnya itu adalah kuasa Allah Yang Maha Suci dan dia mengucap syukur atas kejadian yang berlaku itu.

Menurut Amina Jasmine, arwah ibunya seorang wanita yang lembut, tidak suka mengata orang lain, tidak suka mencerca dan arwah juga begitu mudah mengalirkan air mata. Hatinya umpama tisu yang mudah terkoyak. Malah setiap cercaan orang arwah maknya akan balas dengan senyuman dan air mata. Malah dengan suaminya juga mak begitu bersabar orangnya.

Apa yang membuatkannya tidak sangka, dalam kepadatan Tanah Perkuburan Bukit Alip itu, akhirnya arwah ibunya dapat dikebumikan sebelah kubur arwah ayah mereka.

Maha suci Allah…jodoh mak dan ayah…dapat mak dikebumikan di sebelah kubur ayah…4 tahun lalu ayah dikebumikan disini…hingga hari ini tanah perkuburan bukit alif semakin padat dan bakal penuh dlm masa setahun dua ini….tp maha suci Allah…ruang sebelah kubur ayah tetap kosong …seperti mmg tanah itu menanti utk mak disemadikan disitu..perancangan Allah tiada siapa yg dpt menduga.maha hebat..Allahuakhbar
Ternyata peristiwa itu walaupun sudah 12 tahun berlalu, namun Allah seperti memberi tahu sesuatu padanya. Memberitahu dirinya tentang hidup, hati dan juga soal keinsafan.

Pemindahan kubur arwah ibunya adalah disebabkan tanah perkuburan berkenaan telah diambil bagi projek pembangunan dan semua jenazah dipindahkan ke tanah perkuburan mengikut kehendak waris.

Tali kain kafan mak setelah 12 tahun..masih elok xreput..berada disisi mayat.

Niatnya cukup baik sekadar untuk berkongsi dan supaya dijadikan iktibar dan ingatan kepada kita insan yang masih hidup untu berusaha membaiki hati dan amal. Bukanlah untuk tujuan riak atau ada maksud lain.

Proses pengebumian semula di Tanah Perkuburan Bukit Alip.

Namun ada juga insan lain yang membuat tuduhan atas perkongsiannya itu. Dan sekali lagi Amina Jasmine memuat turut posting yang memberitahu maksud sebenar perkongsiannya itu.

Dia memberitahu post itu sekadar ingatan untuk menanti hari itu yang pasti akan tiba. Dan kejadian pemindahan kubur ibunya itu adalah asbab kepada dirinya serta keluarga untuk dijadikan sebagai satu ingatan.

Anak2 tak pernah jumpa tok mak nya…sengaja sy bg mereka tgk…buat pertama dan terakhir tok mak mereka

Sebak admin baca perkongsian luahan hatinya. Biasalah manusia ini rambut sama hitam tetapi hati lain-lain. Admin doakan semoga arwah ibu Amina tenang di sana dan balasan baik menanti arwah di akhirat kelak.

Subhanallah…

FENOMENA penemuan jasad yang masih utuh meski telah berapa lama pun mereka berada di alam kubur menjadi suatu hal yang menakjubkan bagi kita. Ada yang telah berlalu puluhan tahun bahkan ratusan tahun namun jasadnya masih utuh sebagaimana ketika mereka meninggal dunia.

Hal ini merupakan hal yang lumrah bila terjadi pada para nabi dan rasul-Nya. Keterangan tersebut telah disebutkab rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam lebih dari 14 abad yang lalu: “Sesungguhnya Allah Ta’ala telah mengharamkan tanah untuk memakan jasad para nabi.” (HR Abu Daud dan An-Nasai)

Di dalam kitab Al-Bidayah wa An-Nihayah jilid 2 halaman 40 karya Ibnu Katsir disebutkan kisah yang membuktikan hadits nabi di atas. Dikisahkan bahwa ketika membebaskan Persia dan memasuki rumah Hurmuzan, salah satu pembesar negeri itu, para prajurit Islam menemukan jasad seorang jenazah yang tidak membusuk dan di atasnya ada mushaf. Kemudian di dapat keterangan bahwa jasad itu adalah jasad seorang nabi di kalangan Bani Israil pada masa lalu.

Nabi itu bernama Nabi Danial. Konon di masa lalu, Kerajaan Persia yang berperang dengan Syam menangkap nabi Danial dan memenjarakannya. Namun hingga wafat dan sampai ratusan tahun kemudian, jasadnya masih ada. Utuh seluruh tubuhnya kecuali rambut di bagian kepala belakangnya saja yang sudah punah. Padahal dalam catatan sejarah, usia jasad itu telah mencapai 800-an tahun.

Kemudian jasad Nabi yang mulia itu dikuburkan oleh para prajurit Islam ke dalam tanah. Dan itu adalah bukti keshahihan hadits nabi di atas secara empiris. Selain itu, fenomena ini pun terjadi pada para syuhada seperti yang dikisahkan dalam perang Uhud. Hal ini sesuai dengan firman Allah Ta’ala:

“Dan jangan sekali-kali kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki.” (QS Ali Imran: 169)
Dan janganlah kamu mengatakan orang-orang yang terbunuh di jalan Allah (mereka) telah mati. Sebenarnya (mereka) hidup, tetapi kamu tidak menyadarinya. (QS Al Baqarah: 154)

Sumber : http://www.hijabista.com.my

Via https://www.fajar.co.id

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *