Wajib Tahu!! Pasangan Suami Isteri Dianggap Berzina Sepanjang Perkahwinan Mereka Jika…

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Dosa zina ringan- ringan pun dah teramat azab dah dalam neraka, apatah lagi dosa zina seumur hidup walaupun tanpa sedar! TOLONG BACA… SESAL DI ALAM BARZAKH DAH TAK GUNA! ??

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

 

Perkahwinan seumpama ini, Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak “pregnant luar nikah”, cepat cepat dikahwinkan.

Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila. Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut.

Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika…

Soalan 1:

Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?

JAWAPAN: Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 2 :

Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

JAWAPAN: Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

Soalan 3 :

Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

JAWAPAN: Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

Soalan 4 :

Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?

JAWAPAN: Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.

Soalan 5 :

Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

JAWAPAN: Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

Soalan 6 :

Apakah hak seorang anak luar nikah?

JAWAPAN: Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

Soalan 7 :

Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?

JAWAPAN: Ya, Dia tidak boleh menjadi mahram.

Soalan 8 :

Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?

JAWAPAN: Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.

Soalan 9 :

Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

JAWAPAN: Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibu bapa, saudara mara, org2 kampung, tok2 imam,

tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada di dunia atau pun di akhirat.

Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

Mafhumnya: Katakanlah: ‘Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam…

SUMBER: USTAZ ROSLI AL HAFIZ

Add Comment