KETAHUILAH…!!! EMPAT KEUTAMAAN “AYAT KURSI” YANG JARANG DIKETAHUI MANFAATNYA.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ayat kursi itu menjadi salah satu ayat yang terkandung di dalam Al-Qur’an. Tepat dalam QS. Al-Baqarah ayat 255. Terdapat banyak kandungan dalam ayat ini, salah satunya adalah tentang perpaduan dan kekuasaan Allah SWT.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Dalam ayat ini Allah SWT berfirman bahawa tidak ada yang berhak untuk menyembah kecuali Dia. Sebagai tambahan kepada peninggalan Allah, ayat ini juga dapat menjadi salah satu cengkaman hayat manusia dalam kehidupan karyanya.

Bukan sahaja akan mendapat ganjaran apabila membacanya, ternyata ayat kerusi ini juga mempunyai banyak kebajikan. Jadi apakah kebaikan yang dipersoalkan? Berikut adalah maklumat lanjut.

1. Ayat-ayat Terbesar dalam Al-Quran

Kebajikan pertama ayat ini adalah ayat yang paling besar dalam Al-Qur’an. Alasannya adalah bahawa dalam ayat ini, kita mengingatkan kita untuk sentiasa bertauhid kepada Tuhan. Sains monoteisme itu sendiri mempunyai kedudukan tertinggi, tidak salah kalau ayat kerusi menjadi kedudukan tertinggi daripada ayat-ayat lain.

Sebagaimana yang ada pada soalan yang diajukan oleh Rasulullah kepada Ubay bin Ka’ab, “Ayat mana yang paling agung dalam kitabullah?” Ubay menjawab, “Ayat kursi.” Maka beliau Shallallahu ‘alaihi wasallam menepuk dada Ubay kemudian berkata, “Wahai Abu Mundzir , semoga kamu bahagia dengan ilmu yang kamu miliki. “(Muslim).

Di samping itu, ayat tempat duduk juga dikreditkan sebagai ayat yang paling besar kerana ia mengandungi nama-nama Allah yang paling besar, Al Hayyu dan Al Qayyum.

2. Kebesarannya Melebihi Surga dan Bumi

Kebaikan kedua ayat Seat adalah kemuliaan ayat ini di atas langit dan bumi. Ini sesuai dengan kata-kata Rasulullah SAW.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidaklah Allah menciptakan langit dan bumi melebihi agungnya Ayat Kursi (kerana di dalam ayat tersebut telah termasuk Nama dan Sifat Allah)”

Sufyan ats-Tsauri berkata, “Sebab ayat kursi merupakan (salah satu) kalamullah (perkataan Allah), sedangkan kalamullah itu lebih agung dari ciptaan Allah yang berupa langit dan bumi” (HR. At-Tirmidzi)

3. Satu Bacaan Dhikr Sebelum Tidur

Bukan sahaja ayat paling besar, ternyata kerusi ayat juga mempunyai kebajikan sebagai satu bacaan dzikir sebelum tidur. Apabila kita mempraktikkannya, Tuhan akan melindungi kita sampai keesokan harinya.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Apabila engkau mendatangi tempat tidur (di malam hari), bacalah Ayat Kursi, nescaya Allah akan senantiasa menjagamu dan syaitan tidak akan mendekatimu hingga waktu pagi” (HR. Al-Bukhari).

Bukan sahaja boleh menjadi dhikr biasa pada waktu tidur pada waktu malam. Kursi perenggan juga boleh menjadi bacaan pagi dan malam dzikir.

4. Salah satu Sebab Penyebab Syurga Masuk

Kebahagiaan terakhir ayat kursi adalah bahawa ayat ini menjadi salah satu penyebab masuknya manusia ke surga. Ini dinyatakan dalam hadith.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa yang membaca Ayat Kursi setelah selesai solat, maka tidak ada yang menghalanginya masuk syurga kecuali kematian” (HR. An Nasa-i, dinilai sahih oleh Syaikh Al-Albani).

Oleh itu, maklumat tentang keempat kebajikan yang terkandung dalam Verse of Chairs. Sebagai umat Islam kita harus membaca ayat ini secara kerap untuk mendapatkan kebaikan Allah SWT. Semoga Allah SWT memberi kita peluang untuk berlatih ayat ini setiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *