Suri rumah berisiko dikenakan cukai pendapatan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

KUALA LUMPUR 9 Mac – Langkah Pakatan Harapan diketuai DAP mahu memperkenalkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk suri rumah dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) berisiko menyebabkan golongan itu akan turut dikenakan cukai pendapatan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ketua Wanita Barisan Nasional (BN), Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil berkata, ini kerana mengikut perundangan bagi pendaftaran akaun KWSP, setiap individu mesti mempunyai sumber pendapatan yang dinyatakan jumlahnya.

Beliau melihat bahawa janji untuk memperkenalkan simpanan pencen itu lebih menimbulkan banyak persoalan berbanding usaha membela golongan suri rumah di negara ini.

“Adakah Pakatan Harapan meletakkan kedudukan isteri sebagai pekerja kepada suami dengan mewajibkan suami mencarum kepada isteri.

“Ini merendahkan taraf isteri di samping suami dan adakah Pakatan Harapan mempertimbangkan implikasi cukai pendapatan yang mungkin perlu ditanggung oleh suri rumah apabila mendapat caruman KWSP yang berkait langsung dengan sumber pendapatan mereka,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Shahrizat mengulas mengenai manifesto Pakatan Harapan untuk PRU-14 yang mengambil pendekatan populis termasuk memperkenalkan bayaran KWSP untuk suri rumah.-UTUSAN ONLINE

Sumber utusan malaysia

Artikel Lain:

CUEPACS Minta Kerajaan Pertimbang Umur Bersara Dari 60 ke 62 Tahun

KEMAMAN: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta kerajaan supaya membuat pertimbangan bagi melanjutkan umur persaraan penjawat awam daripada 60 tahun kepada 62 tahun.

Presidennya, Datuk Azih Muda berkata kebanyakan negara melanjutkan usia persaraan kepada 65 tahun seperti Thailand, Singapura, Sri Lanka, negara Eropah serta Amerika Syarikat dan kita sebagai negara, yang menuju negara maju harus mengambil langkah sama.

“Pertimbangan umur persaraan perlu dibuat, berikutan ekonomi negara yang tidak menentu dalam menuju negara maju.

“Selain itu, kerajaan menanggung kos yang tinggi untuk melahirkan pegawai yang berpengalaman dan mempunyai kepakaran…seperti pensyarah, kebanyakan mereka pada usia 55 hingga 56 baru mendapat Ijazah Kedoktoran (PhD), jadi takkan dah beribu-ribu habis buat PhD, baru berkhidmat lima tahun sudah nak
pencen?” katanya.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Misi Bantuan Bencana Banjir 2015 anjuran Cuepacs dan Angkasa yang turut dihadiri Setiausaha Perhubungan Angkasa Terengganu, Mohamed Yusoff serta Pengerusi Cuepacs Terengganu, Muhamad Maliki Idris di sini hari ini.

Azih berkata, pelaksanaan usia persaraan 62 tahun harus diberi pertimbangan bagi penjawat awam yang melepasi tapisan tertentu seperti mempunyai tahap kesihatan yang baik serta masih berminat untuk menyumbang kepakaran tenaga kerja.

“Kerajaan juga menanggung kos yang tinggi setiap tahun untuk bayaran pencen kira-kira 70,000 penjawat awam dan kalau umur pencen dilanjutkan, mungkin pengaliran keluar wang tidak terlalu tinggi selepas ini.

“Mengenai peluang pekerjaan untuk anak muda, sebenarnya walaupun usia pencen dilanjutkan, peluang untuk anak muda masih ada dan tiada sekatan sebab ada penjawat awam yang pencen disebabkan persaraan wajib, persaraan pilihan serta kekosongan jawatan disebabkan kematian.

Dalam pada itu, Azih berharap kerajaan tidak akan menamatkan perkhidmatan kira-kira 70,000 penjawat awam yang dilantik secara kontrak, bermula pada 31 Dis ini.

Beliau yang agak terkilan berkata adalah tidak wajar bagi kerajaan menamatkan kontrak pekerja ini kerana mereka juga mempunyai tanggungan untuk meneruskan hidup dengan ekonomi negara pada masa kini yang tidak menentu.

“Sekurang-kurangnya kerajaan perlu beri mereka peluang bekerja dan bukannya menutup peluang mereka dan golongan ini merupakan ‘lidah kerajaan’ sebenarnya,” katanya.

Sumber : astroawani via generasi virality

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *